Vrijeme izbora

Plenković o Vučićevu zahtjevu predsjednici: Podmeću joj oni koji joj ne žele dobro

Plenković kaže da ne zna za njihov razgovor, a tu temu povezuje sa skorim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.
Vijesti / Politika | 22. 08. 2019. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u srijedu da politički protivnici podmeću predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, nakon što su hrvatski mediji objavili, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio da je od hrvatske kolegice tražio da ne koristi izraz velikosrpska agresija.

Predsjednički izbori

Tjednik 'Nacional' objavio je navodnu prepisku između hrvatske predsjednice i njezina bivšeg savjetnika Mate Radeljića u kojoj, tvrdi se, postoji i mail u kojem piše da ju je Vučić zamolio da više ne koristi izraz velikosrpska agresija.

Te je navode kasnije u srijedu potvrdio Vučić i dodao da je Grabar-Kitarović od njega zauzvrat tražila da se jače angažira na problemu nestalih u ratu u Hrvatskoj 1990-tih.

Plenković kaže da ne zna za njihov razgovor, a tu temu povezuje sa skorim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

''Pretkampanja za predsjedničke izbore traje. Oni koji ne žele dobro predsjednici očito stavljaju takve stvari u eter'', izjavio je novinarima nakon sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a.

Po njegovim riječima, velikosrpska agresija na Hrvatsku dogodila se početkom 90-tih, provedena je uz potporu JNA i pobunjenika i uz dirigirano vodstvo iz Beograda, navodi Hina.

''Tu nema nikakvih dilema. Ta je činjenica vrlo čvrsta i vrlo jasna, siguran sam za svakog hrvatskog dužnosnika, a naročito za politiku vlade'', istaknuo je Plenković.

Što je tražila od Vučića?

Vučić je za Prvu srpsku televiziju u srijedu potvrdio navode hrvatskog tjednika. ''Tražio sam 'nemojte ljudi govoriti o velikosrpskoj agresiji cijelo vrijeme', pošto to nema smisla'', rekao je.

Dodao je kako je i hrvatska predsjednica imala zahtjeve i za njega.

''Nije ona bila netko tko sve prihvaća, već je i ona tražila od nas. Gdje smo mogli, izašli smo u susret, gdje nismo mogli, nismo'', kazao je Vučić.

Dodao je da je Kolinda Grabar-Kitarović od njega tražila da se ''posebno pozabavi nestalim osobama'' i dodao da u budućnosti očekuje ''prve rezultate po tom pitanju, a nije to lako, jako je teško''.

Kopirati
Drag cursor here to close