Reakcije

Plenković o Inzkovoj odluci: Moram vidjeti o čemu se radi

Andrej Plenković u izjavi novinarima istakao je da nije uspio vidjeti odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2021. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije se želio mnogo osvrtati na odluku visokog predstavnika, dok se, kako kaže, ne upozna s njezinim sadržajem. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, pak, kazao je da pozdravlja svaku odluku koja pridonosi miru.

Andrej Plenković u izjavi novinarima istakao je da nije uspio vidjeti odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

“Moram vidjeti o čemu se radi, neću komentirati“, kazao je.

Hrvatski ministar vanjskih posla Gordan Grlić-Radman, pak, kazao je da visoki predstavnik u BiH ima pravo da se koristi bonskim ovlastima te da je i Hrvatska za prosperitetnu BiH.

“Inzko je na svom odlasku i do sada nije koristio bonske ovlasti na koje ima pravo, a on se konsultirao sigurno sam. Tjedan dana prije odlaska se poslužio bonskim ovlastima i u svakom slučaju to je njegovo pravo”, kazao je te dodao:

“Podržali smo i novog visokog predstavnika Christiana Schmidta i ako to ide u smjeru jačanja suradnje i traženja rješenja koje će zadovoljiti sve potrebe koje se očekuju od visokog predstavnika, a to je stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, onda mi pozdravljamo svaki oblik koji pridonosi miru, stabilnosti i suživotu tri konstitutivna naroda i ostalih građana u BiH.”

Podsjetimo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta”, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka, prenpsi N1.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close