Susret u Mostaru

Plenković: Naša je obveza osigurati ravnopravnost Hrvata u BiH

Čović se zahvalio Plenkoviću na nesebičnoj podršci koju je pružao kao premijer RH, ali i kao predstavnik u institucijama EU.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2020. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Naša je trajna obveza i konstantna politka da se osigura ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, da bude legitimno i ravnopravno zastupljen u svim institucijama. Zalagat ćemo se za rješenja koja će biti prihvatljiva svim strankama. To je pitanje BiH, ali određene poteškoće treba riješiti na način koji će omogućiti učinkovito funkcioniranje BiH", rekao je Plenković tijekom susreta sa Draganom Čovićem u Mostaru.

''Što se nas tiče učinit ćemo sve da položaj Hrvata u BiH ne bude oslabljen, nego da bude osnažen, to radimo stalno, i mislim da smo jasno iskomunicirali tu temu ravnopravnosti Hrvata u BiH u svim tijelima u Vijeću EU, EU komisiji. Iste teze smo ponovili na Europskom vijeću i mislim da je ta poruka jasna'', kazao je Plenković u obraćanju medijima.

Foto: Bljesak.info / Susret Čovića i Plenkovića u Mostaru

Naime, predsjednici dva HDZ-a iz BiH i Hrvatske, Dragan Čović i Andrej Plenković održali su danas sastanak u Mostaru povodom obilježavanja 30. godišnjice HDZ BiH i 15 godinja Čovićevog predsjedavanja ovom strankom, prenosi N1.

Plenković je prisustvovao i svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH. Poručeno je da Hrvatska i HDZ nastavljaju snažno podržavati BiH na njenom putu ka EU i NATO-u.

Čović se zahvalio Plenkoviću na nesebičnoj podršci koju je pružao kao premijer RH, ali i kao predstavnik u institucijama EU.

"Naš europski put kao jedina perspektiva za Hrvate u BiH i BiH ne bi se odvijao ovakvom dinamikom da nema gospodina Plenkovića i suradnika, niti bi 2015. godine predali zahtjev za članstvo", rekao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Susret Čovića i Plenkovića u Mostaru

Dodao je kako su se na sastanku prisjetili svih iskušenja kroz koja su prošli tijekom proteklih 15 godina, te je poručio kako će se "u znak zahvalnosti na svemu što Vlada RH radi za BiH odužiti na način da će izaći na izbore za Sabor Hrvatske i glasovati za HDZ".

Čović se još jednom zahvalio Plenkoviću na dolasku, te dodao:

''Veselim se da ćemo i ubuduće intenzivnije surađivati, kad preuzmeš novi mandat i uvjerljiviju većinu u Saboru RH''.

Foto: Bljesak.info / Susret Čovića i Plenkovića u Mostaru

Plenković je rekao da je u Mostar došao "kao predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a koji kontinuirano i snažno daju podršku BiH na njenom putu ka EU i NATO-u snažni jačajući odnose dvije države i nastojeći da riješe otvorena pitanja".

"Mislim da smo sve oblike suradnje ojačali tokom prethodnih godina i tako ćemo nastaviti. Posebno mi je drago da Ureda za Hrvate izvan Hrvatske utrostručio sredstva za projekte u BiH. Mislim da smo učinili maksimum u razdoblju iza nas", rekao je Plenković.

Podsjetio je da RH sada predsjedava Europskom unijom i naglasio kako je njihovo djelovanje otežano jer se zbog pandemije koronavirusa sastanci ne održavaju uživo.

"Brojne naše aktivnosti radimo i dogovoramo putem videokonferencija, a imali smo i sastanak posvećen zemljama Zapadnog Balkana. Kada rezimiramo politku proširenja, uspjeli smo ostvariti sjajne rezultate, a to je rješenje situacije iz listopada kada su tri članice blokirale pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i to smo odblokirali", rekao je Plenković.

Foto: Bljesak.info / Susret Čovića i Plenkovića u Mostaru

Dodao je kako će Europska komisija uskoro izaći sa snažnim paketom podrške za sve države jugoistoka među kojima je i BiH.

Na kraju je istaknuo kako svi koji iole razumiju funkcioniranje BiH znaju da je ravnopravnost ključna za njen napredak i poručio kako je važno da BiH ide naprijed.

Kopirati
Drag cursor here to close