Susret

Plenković-Merkel: Poticat ćemo Albaniju i S. Makedoniju na dodatne reforme

"Njemačka je oduvijek naša i prijateljska država i zemlja koja nas je podupirala u strateškim međunarodnim ciljevima, naš glavni vanjskotrgovinski partner, jedna od glavnih zemalja za ulaganja u Hrvatsku, zemlja u kojoj žive brojni Hrvati'
Vijesti / Politika | 20. 11. 2019. u 19:22 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Kongresa Europske pučke stranke koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. studenoga 2019. godine, a na kojem sudjeluju brojni čelnici europskih država i institucija, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a nakon sastanka iza zatvorenih vrata održana je i zajednička konferencija za novinare.

Foto: Anadolija / Plenković-Merkel: Poticati ćemo Albaniju i S. Makedoniju na dodatne reforme

Plenković je istaknuo kako je tijekom sastanka bilo riječi o odnosima između Hrvatske i Njemačke, da su se dotaknuli ključne europske teme koja se vezuje za obje zemlje, budući da će Hrvatska predsjedavati Vijećem Europske unije u prvih šest mjeseci 2020. godine, a Njemačka u drugih šest mjeseci iste godine.

"Njemačka je oduvijek naša i prijateljska država i zemlja koja nas je podupirala u strateškim međunarodnim ciljevima, naš glavni vanjskotrgovinski partner, jedna od glavnih zemalja za ulaganja u Hrvatsku, zemlja u kojoj žive brojni Hrvati i zemlja iz koje nam svake godine dolazi veliki broj turista", rekao je Plenković, te dodao:

"Naša želja je da intenzivnim političkim dijalogom unaprijedimo i gospodarsku suradnju, ali u svim drugim područjima."

Foto: Anadolija / Plenković-Merkel: Poticati ćemo Albaniju i S. Makedoniju na dodatne reforme

Plenković je istaknuo kako je za Hrvatsku posebno važno da se, prije sastanka članica Unije i država Jugoistočne Europe, koji će biti održan u svibnju u Zagrebu, pronađe rješenje nakon nedonošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovara sa Sjeveronom Makedonijom i Albanijom.

"Zajednički ćemo raditi i poticati i Albaniju i Sjevernu Makedoniju da poduzmu dodatne reforme, a s partnerima unutar Unije pokušuti naći rješenje koje će omogućiti otvaranje pregovora i eventualne modifikacije same metodologije", rekao je Plenković.

Dodao je kako je ovu prigodu iskoristio da kancelarki Merkel predstavi prioritete Hrvatske tijkom predsjedavanja, a to su, kako je rekao, Europa koja raste i koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je globano utjecajna.

"Na tom tragu zajednički ćemo prioniti svim europskim izazovima tijekom 2020.", rekao je Plenković.

Foto: Anadolija / Plenković-Merkel: Poticati ćemo Albaniju i S. Makedoniju na dodatne reforme

Na pitanje da prokomentaria prijedlog Francuske o promjeni pregovaračkog procesa za pristupanje EU-a, Plenković smatra kako je postojeći proces proširenja zaista dizajniran na način da u njemu imate mogućnost i supenzije pregovora pojedinih poglavlja, i vraćanje tzv. reverzibilnost na već privremeno zatvorena poglavlja.

"Sama tehnologija procesa već danas to omogućava državama članicama, ukoliko za to postoji potreba ili zemlja koja želi biti članica ne ispunjava kriterije. Mi ćemo, ja vjerujem, u suradnji s kancelarkom Merkel, tražiti rješenje koje će možda poboljšati metodologiju a koja će ipak omogućiti da proces ide naprijed", poručio je Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close