Plenković i Čović: Europska perspektiva BiH nema alternativu
Foto: Bljesak.info

Plenković i Čović: Europska perspektiva BiH nema alternativu

Vijesti / Politika | 27. 04. 2019. u 12:42 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kojeg je Predsjedništvo stranke jednoglasno podržalo za predsjednika HDZ-a BiH i u idućem mandatu, poručio je u subotu u Mostaru kako će se te stranka i dalje zalagati za jednakopravnost svih konstruktivnih naroda u BiH, sprječavanje bilo kakve "neodgovorne politike koje smo imali u pretekom razdoblju i koja je stvorila nepovjerenje među tri naroda u BiH" te europsku perspektivu zemlje.

Dodao je kako će s današnjeg izbornog i izvještajnog Sabora HDZ-a BiH ta stranka svim prijateljima u BiH pokazati pruženu ruku zajedništva.

''Pred nama je puno iskušenja, izazova i zadatka, no uvjeren sam da imamo snažno stranačko vodstvo koje će se i danas ponovno izabrati i koje će moći odgovoriti na te izazove'', kazao je Čović u izjavi za medije uoči održavanja spomenutog sabora.   

Po njegovom mišljenju, najveći izazovi pred strankom su ostvarivanje potpune jednakopravnost Hrvata u BiH i stvaranje funkcionalne i europske zemlje.

Napomenuo je i kako europska perspektiva zemlje za HDZ BiH nema alternativu.  

Istovremeno je izrazio zadovoljstvo što na današnjem Saboru prisustvuje i predsjednik HDZ-a RH i hrvatski premijer Andrej Plenković, zbog čijeg je utjecaja, kao i utjecaja Hrvatske, kako je kazao, BiH uspjela predati zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Foto: Bljesak.info / Čović i Plenković prije početka sabora HDZ BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da je sa stranačkim izaslanstvom došao na Sabor kako bi pružio snažnu potporu sestrinskoj stranci s kojom sustavno surađuje i koju podupire u ciljevima i vrijednostima koje zastupa.

''Posebno je važno da podržimo europsku orijentaciju cijele BiH. Znamo da HDZ BiH u tome ima prominentnu ulogu i da je Čović, u vremenu kada je obnašao dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, podnio zahtjev za članstvo BiH u EU'', kazao je Plenković.

Ponovio je još jednom da Hrvatska snažno podupire europski put BiH i da će to činiti i dalje.

Ocijenio je kako to dokazuje i lista HDZ-a za Europski parlament na kojoj se nalazi i Željana Zovko.  

''Mislim da se Željana Zovko koja je naslijedila mandat koji sam ja imao u Europskom parlamentu pokazala sjajnom i za interese i Hrvatske i BiH, a osobito za jednakopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH'', kazao je Plenković.

Ustvrdio je kako je poruka cijeloj BiH poruka prijateljstva i europske perspektive zemlje i da na tom tragu očekuje da se novo vodstvo HDZ-a BiH nastavi zalagati upravo za te vrijednosti i europski smjer zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close