Summit u Zagrebu

Plenković: BiH zaslužuje status zemlje kandidata

''U tom kontekstu, ističemo pitanje jednakosti između tri konstitutivna naroda i ostalih te osobito status hrvatskog naroda, u smislu legitimne zastupljenosti u intitucijama BiH", rekao je Plenković.
Vijesti / Politika | 06. 05. 2020. u 21:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je, podsjetivši da je njegova zemlja najmlađa zemlja članica Europske unije, istaknuo da je proces proširenja jedna od najuspješnijih politika u dugoj povijesti EU-a, javlja Anadolija.

U obraćanju na konferenciji za medije nakon summita EU-a i Zapadnog Balkana, koji je danas putem video-konferencije održan na inicijativu Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem EU-a, Plenković je istaknuo da je namjera samita bila da se zemljama zapadnog Balkana pošalje poruka da EU stoji uz njih i da su na putu prema Uniji.

"Osobitno je Hrvatska istaknula Bosnu i Hercegovinu kao svog najbližeg susjeda koji po našem mišljenju zaslužuje status zemlje kandidata. Mi ćemo ih nastaviti podupirati u njihovom procesu reformi i na putu prema EU. U tom kontekstu, ističemo pitanje jednakosti između tri konstitutivna naroda i ostalih te osobito status hrvatskog naroda, u smislu legitimne zastupljenosti u intitucijama BiH", rekao je Plenković.

Istakao je također da je, u smislu suštine, samit EU - Zapadni Balkan bio na razini njegovih očekivanja.

"Smatramo da je sve ono što će EU učiniti za zemlje zapadnog Balkana, kako bi im pomogla u borbi protiv COVID-19, potvrđeno. Osim toga, itekako se iščekuje takva potpora. Novi višegodišnji financijski okvir uzet će u obzir i potrebu za oporavkom tih zemalja, a ne samo država članica. Premda naš sastanak nije održan onako kako je bilo planirano, u smislu suštine, sastanak je bio na razini naših očekivanja, a vjerujem i naših partnera u regiji", kazao je Plenković.

Popodnevni samit država EU i Zapadni Balkan održan je u formatu 27 država članica i šest država susjednih zemalja, međunarodne financijske institucije te predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Kopirati
Drag cursor here to close