Rezultati se znali unaprijed

Platforma za progres: Glasovi Mostaraca i Mostarki nisu važni

Građani i njihovi glasovi nisu važni u procesu ponovne uspostave Gradskog vijeća, smatraju iz Platforme za progres
Vijesti / Politika | 21. 01. 2021. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Platforma za progres Mostar obratila se javnosti povodom odluke Suda da neće biti ponovnog brojanja glasova u Mostaru, navodeći kako su vladajuće stranke unaprijed znale rezultate izbora.

''Mostarke i Mostarci su uradili častan posao i izašli na izbore, ali su nečasno tretirani od strane državnih institucija. Rezultati izbora u Mostaru su upitni svima osim vladajućim strankama. Njima su bili unaprijed poznati, ali je morao proći igrokaz zvani “demokratski izbori”, kako bi bili upisani u formulare CIK-a'', naveli su iz Platforme za progres, dodajući kako su iskoristili sve zakonske mehanizme da nadležni urade kompletnu provjeru rezultata izbora i ustanove istinsku volju građana Mostara.

''Ipak, oni nisu smatrali da su građani i njihovi glasovi važni u procesu ponovne uspostave Gradskog vijeća koje će odlučivati o njihovim sudbinama sljedeće četiri godine. Zaprimili smo konačnu odluku Suda BiH, da više neće biti ponovnog brojanja glasova. Mi ćemo je kao takvu prihvatiti, ali ovim putem izražavamo svoje neslaganje. Ta odluka samo još jednom potvrđuje da su u pravu oni koji nam govore da živimo u “zarobljenoj državi”. U zarobljenoj državi zakoni, pravila i norme se ne primjenjuju u svrhu zaštite građana, već u interesu vladajućih i povlaštenih krugova'', naveli su iz Platforme, dodajući kako je dio vijećnika nelegalno izabran i volju građana, iskazanu na Lokalnim izborima 2020 u Mostaru, nikada nećemo znati.

''Više nego ikada prije je dokazano da je izborni proces kompromitiran. Platforma za progres ponovo poziva na uvođenje elektronskog glasanja, kao jedinog načina da se vrati i sačuva integritet izbornog procesa. Kao prelazno riešenje predlažemo uvođenje skenera koji bi u velikoj mjeri spriječili izborne prevare. Sada će se u Mostaru voditi borba, ne samo za budućnost ovog grada, nego i cijele Bosne i Hercegovine. Predloženi HDZ-SDA Statut predviđa podjelu Mostara “na dvoje”. Ukoliko bude usvojen, slijedi nam BiH “na troje”. Pozivamo izabrane vijećnike da ne usvajaju predloženi Statut koji je rezultat sporazuma dvije stranke i znači razgradnju države Bosne i Hercegovine. Statut sa izmjenama i dopunama koji je javnosti već prezentovala Platforma za progres je rješenje koje će Mostaru i cijeloj državi omogućiti da krene putem progresa'', pišu iz Platforme.

Platforma za progres, dodaju, nastavlja sa svojim aktivnim radom u Mostaru, baš kao što su radili i do sada.

''Nastavljamo sa inicijativama, planovima, programima i strategijama, kako bismo pokazali da znamo šta našem gradu treba. Prihvaćamo našu ulogu da budemo korektivni faktor odnosa u gradu i rada novog Gradskog vijeća, pokretač pozitivnih promjena i partner građana Mostara'', naveli su.

 

Kopirati
Drag cursor here to close