I, to smo mi

Plan za NATO treba ponovno pisati

Majkić kaže da je Godišnji nacionalni plan toliko loše napisan da bi se morao ponovo pisati.
Vijesti / Politika | 08. 08. 2019. u 09:36 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH neće poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) u Bruxelles, tvrdi članica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Naglasila je kako to neće biti učinjeno jer se mora nastaviti usklađivanje stavova i interesa svih razina vlasti, kako piše u principima za formiranje vlasti na razini BiH koje su potpisali lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.

''Nigdje ne piše da će ANP biti upućen, što znači da to neće biti urađeno'', rekla je Majkić za Glas Srpske.

Prema njezinim riječima, nastavljaju se integracioni procesi u skladu s Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih.

''Srpska je razina vlasti i poznat je njen stav o tome. Jesmo za odnose s NATO-om, jesmo za održavanje svjetskog mira i da vojnici iz BiH budu uključeni u to, ali u skladu s relevantnim odlukama'', rekla je Majkić.

Vanjsku politiku, dodala je, vodi Predsjedništvo BiH, a ne neko povjerenstvo koje je formirano kao radno tijelo Vijeća ministara.

''Mora biti postignut konsenzus u Predsjedništvu kade je riječ o obrani'', rekla je Majkić i dodala da je Srpska ispoštovala u dogovoru stavove iz Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Majkić kaže i da je ANP toliko loše napisan da bi se morao ponovo pisati.

''To je napisala grupa ljudi koja nema ni težinu da brani to pred NATO-om, a kamoli da šalje konačan materijal, što je vezano za vanjske poslove, a nije ni nadležna za to'', naglasila je.

Video: Da li će BiH aktivirati MAP i nastaviti približavanje NATO-u?


S druge strane, postoje tvrdnje kako će sve biti gotovo do kraja godine.

Procjena vojnopolitičkog analitičara Đure Kozara je da bi po formiranju Savjeta ministara već do kraja godine mogao biti poslan reducirani godišnji plan. No, profesor banjalučkog univerziteta Miloš Šolaja smatra kako sporazum nije donio epohalna pomjeranja u smislu pozicija spram NATO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close