''Na javnoj sisi''

Plaćamo još jednog Izetbegovića

Bisera Turković pokazala da prednost imaju članovi SDA?
Vijesti / Politika | 03. 04. 2021. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ministarica vanjskih poslova BiH Bisera Turković postavila je Bakira Sadovića, sestrića Alije Izetbegovića za vršitelj dužnosti tajnika ovog ministarstva.

Saznaje ovo “Glas Srpske” iz dobro obaviještenih izvora u Vijeću ministara BiH, koji su istaknuli da je Turkovićeva Sadovića premjestila iz Odsjeka za mir i sigurnost pri Sektoru za multilateralne odnose na novo radno mjesto, čime će Izetbegovićev sestrić postati “desna ruka” ministrice.

Na ovaj način, kako navode izvori “Glasa”, Turković je još jednom pokazala kako u ovom ministarstvu prednost imaju stranački kadrovi SDA, a posebno oni koji su bliski ili u srodstvu s nekim iz vrha ove stranke. Službenu potvrdu ove informacije, i pored upućenog novinarskog pitanja, novinari nisu uspjeli dobiti, jer se iz MVP-a BiH nisu udostojili odgovoriti.

Uhljebljivanje

Izvori “Glasa” ipak podsjećaju da ovako nepotističko ponašanje ministarske Turković, ali i Bakira i obitelji Izetbegović, nisu od jučer, te navode kako su njih dvoje u prethodnom periodu svojski potrudili da dobro i o trošku države 'uhljebe' svoju bližu, ali i daljnju rodbinu.

Podsjećanja radi, a o čemu je “Glas” već pisao u nekoliko navrata, Turkovićeva je prvo sina Alija, koji je do tada radio u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, urgentno prebacila u Veleposlanstvu BiH u Kataru, a onda je pokušala i zloupotrijebiti svoj javni položaj da bi isposlovala da njena kćerka Semra bude primljena u Uredu za borbu protiv terorizma pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku.

Turkovićeva je očigledno željela krenuti stopama lidera SDA Bakira Izetbegovića, čija gotovo sva bliža i daljnja rodbina “preživljava” na proračunskim jaslama. Oni koji nisu zaposleni u javnim institucijama ili organima vlasti, kroz svoje privatne kompanije primaju milijune maraka proračunskog novca.

Tako supruga Sebija pod svojom kontrolom drži zdravstveni sustav u Kantonu Sarajevo, dok sestra Sabina Berberović sa suprugom Mirsadom već godinama drži “Bikseko”, firmu koja ima jedan od najpovlaštenijih statusa kod javnih kompanija. Sabinina kćerka i unuka Bakira Izetbegovića, Nađa Berberović-Dizdarević je direktorica Muzeja “Alija Izetbegović” - županijske javne ustanove u državnoj svojini. Osim što se financira dijelom iz proračunskih sredstava muzej svake godine dobiva i razne poticaje i donacije i od institucija i javnih poduzeća u državnom vlasništvu.

Na ovom popisu je i Jasminko Akšamija, suprug druge kćerke Alije Izetbegovića, Lejle, koji je suvlasnik IPSA, instituta koji je tijekom svih ovih godina dobivao izuzetno vrijedne i unosne poslove od javnih kompanija iz FBiH.

Zakon o sprječavanju nepotizma

I na kraju, tu je i sestra Sebije Izetbegović - Izeta Građević, inače supruga Mirsada Purivatre, direktora “Sarajevo film festivala”, čije se održavanje svake godine također financijski pomaže iz proračuna s različitih razina vlasti u BiH.

Lejla Brčić iz Naše stranke nedavno je rekla da će jedna od aktivnosti koju namjerava sprovesti Vlada Kantona Sarajevo biti donošenje i zakona o sprečavanju nepotizma. Kako je pojasnila, razmatra se nekoliko opcija, a jedna od njih je i da bliža rodbina osoba koja obavljaju javne funkcije neće moći biti zaposleni u javnoj službi ove županije.

''Oni neće moći biti zaposleni ni u državnoj službi ni u ovoj, da je nazovemo izvanproračunskoj, dakle javnim institucijama koje se ne vode kao državna služba, ali jesu korisnici javnih sredstava'', istaknula je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close