Picula

Pitanje vehabija u BiH predugo na čekanju

Minoriziranje problema vehabija i ostalih salafitskih grupa u zemlji, kojima je radikalizam zajednički nazivnik, može jedino proizvesti kontraefekt jačanja takvih grupa
Vijesti / Politika | 02. 04. 2018. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pitanje vehabija u BiH stoji otvoreno u sada već predugom kontinuitetu. Mislim da je jedino gore od njegovog tendencioznog predimenzioniranja njegovo namjerno ignoriranje. Minoriziranje problema vehabija i ostalih salafitskih grupa u zemlji, kojima je radikalizam zajednički nazivnik, može jedino proizvesti kontraefekt jačanja takvih grupa. Pogotovo u jednoj situaciji općeg nepovjerenja u politiku i institucije'', rekao je u intervjuu za Dnevni avaz Tonino Picula, hrvatski eurozastupnik.

U razgovoru povodom rasprave u Europskom parlamentu o BiH i skorog posjeta europarlamentaraca našoj zemlji, Picula kaže kako ''nema sumnje da su se sigurnosne prilike u BiH i regiji pogoršale u odnosu na razdoblje od prije desetak godina''.

''Iz perspektive zastupnika Hrvatske u EP-u, ne može se zanemariti činjenica da upravo RH ima najdužu granicu s BiH, tako da o svemu što predstavlja moguću sigurnosnu prijetnju u obje zemlje treba razgovarati. S druge strane, svatko tko javno istupa mora procijeniti koliko svojim izjavama doprinosi kvaliteti rasprave o tako važnoj, ali i osjetljivoj temi'', rekao je.

''Naravno, neću reći ništa novo kada kažem da radikalni islamisti predstavljaju, prije svega, prijetnju bošnjačkom narodu u BiH jer se oni najžešće obračunavaju sa svima tko ne prakticira islam koji oni deformiranjem nameću. Poznati su slučajevi imama koji su napadnuti od vehabija jer su odbijali propovijedati radikalni islam'', rekao je.

Govoreći o političkoj situaciji. Picula kaže kako problem predstavlja što se BiH ne uspijeva riješiti negativne strane dejtonske kompleksnosti.

''Paradoksalno je to što sporazum, koji je prije 23 godine dokinuo rat, danas proizvodi kronične napetosti i potiče kulturu rješavanja sporova sukobima umjesto dogovorima. Gotovo sve institucije i procesi u BiH su u latentnoj blokadi, a to može u svakom trenutku proizvesti još ozbiljnije konfrontacije'', rekao je i dodao kako su ''gotovo sve institucije i procesi u BiH u latentnoj blokadi, a to može u svakom trenutku proizvesti još ozbiljnije konfrontacije''.

Upitan da prokomentira naoružavanje policije republike Srpske, kaže kako gledano s aspekta trenutne situacije i stanja u regiji, sigurno je da naoružavanje entitetske policije dugim cijevima ne može nego izazvati zabrinutost i u očima susjeda.

''Tim više ako u obzir uzmemo dobro poznate Dodikove stavove i retoriku koji negiraju integritet BiH. Najmanje što BiH ovog trenutka treba je neka unutarnja trka u naoružavanju i paramilitarizacija'', rekao je, između ostalog, Picula za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close