Sve ovisi od političke volje

Pitanje policijskih mirovina rješavat će se putem ''lex specialisa''

Aljoša Čampara smatra da sve ovisi od političke volje
Vijesti / Politika | 20. 11. 2017. u 14:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara

Sastanak Sindikata policijskih službenika FBiH održan je jutros u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova s ministrom unutarnjih poslova FBiH Aljošom Čamparom kako bi usuglasili stavove o odlasku u mirovinu policijskih službenika.

''Nakon sastanka u petak i u subotu ujutro, imali smo sastanak s predstavnicima Sindikata i razgovarali kako ovu situaciju premašiti. Mi smo bili spremni kao Vlada, odnosno kao nadležno ministarstvo da predložimo petogodišnji prosjek, ali u Zakonu o policijskim službenicima, kao lex specialis zakon kojim bi se tretirala ova populacija. Na sastancima su bili predstavnici MIO i Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH koji su podržali stav da se ovo pitanje rješava putem lex specialis zakona o policijskim službenicima'', kazao je Feni ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

''Moramo biti socijalno osjetljivi i maksimalno zaštiti ogromnu populaciju umirovljenika kojih je 400.000 i zaštiti na neki način njihove mirovine, odnosno pokušati povećati ionako male mirovine koje oni primaju. Znamo da je prosječna mirovina oko 370 KM i u fokusu zanimanja i Vlade je stabilizacija mirovinskog sustava odnosno pokušaj povećanja mirovina ovim najugroženijim kategorijama'', kazao je Čampara.

Po njegovim riječima, predstavnici Vlade smatrali su da se kroz Zakon o policijskim službenicima izmjenom jednog postojećeg člana može riješiti i ovo pitanje koje se tiče policijskih službenika.

''Direktor MIO-a i njegovi suradnici našli su i utvrdili modalitete kroz petogodišnji prosjek i buduće visine mirovina i sve ono što bi proizlazilo iz tog zakona. Smatrali smo da je to najbolji način rješavanja ovog pitanja. U suštini svi sindikati su suglasni s tim, oni to prihvaćaju samo traže garancije da to prođe Vladu i Parlament, a ja kao resorni ministar ne mogu dati te garancije. To moraju dati predsjednici klubova odnosno političkih stranaka koje participiraju u vlasti koje čine svakako većinu i u Vladi FBiH i u Parlamentu FBiH'', kazao je Čampara.

Predstavnici Sindikata su tražili da oba zakona (Zakon o MIO-u i Izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima) idu u isto vrijeme i budu usvojeni.

''Podržavam ih i nemam ništa protiv toga, kao i premijer Novalić'', dodao je Čampara.

Po njegovim riječima, predstavnici Sindikata su kazali kako će se obratiti parlamentarcima i obaviti još konzultacija i razgovora.

U utorak, 21. studenog, bit će održana izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti razmatran zakon o MIO-u.

Kopirati
Drag cursor here to close