OHR i SAD

Pismo vlastima zbog politike u policiji

Odrednice kojima se predlaže snižavanje potrebnog čina za mjesto ravnatelja policije će oštetiti karijerski sustav službe i zapovjednu policijsku strukturu…
Vijesti / Politika | 29. 03. 2021. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Obraćamo vam se sa zahtjevom za suradnju u iskazivanju opredijeljenosti vladavini zakona i poštivanju policijske neovisnosti i integriteta sustava profesionalnog policijskog rada u Zeničko­dobojskom kantonu'', piše u pismu kojeg su OHR i Veleposlanstvo SAD-a u BiH uputile vlastima u Zenici.

Zahtijevaju od vlasti da se povuku amandmani na Zakon o unutarnjim poslovima Zeničko–dobojskog kantona jer su usmjereni k neprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica, te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom u ovom kantonu, stoji u pismu koje je upućeno Vladi i Skupštini.

BHRT je objavila kako se u pismu navodi da javnosti i međunarodnim promatračima djeluje da su nedavno predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona prvenstveno usmjereni k neprimjernom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica, te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sustavom Zeničko – dobojskog kantona.

''Ovim amandmanima se dodatno ne unapređuje profesionalnost policije, niti se jača vladavina zakona i policijska nezavisnost'', navedeno je.

Posebno, odrednice kojima se predlaže snižavanje potrebnog čina za mjesto ravnatelja policije će oštetiti karijerski sustav službe i zapovjednu policijsku strukturu Uprave policije Zeničko­dobojskog kantona.

''Ne vidimo nikakve dobrobiti od snižavanja profesionalnih standarda u policiji, pogotovo zato što postoji dovoljan broj kandidata i u Upravi policije Zeničko-dobojskog kantona i u drugim policijskim tijelima u BiH koji zadovoljavaju sadašnje kriterije odgovarajućeg čina i iskustva za mjesto policijskog ravnatelja. Traženje skraćenog postupka i drugi prijedlozi koji se direktno tiču sadašnjeg policijskog ravnatelja u Zeničko-dobojskom kantonu stvaraju uvjerljivu percepciju da predloženi amandmani predstavljaju vrstu političkog napada na integritet zeničko­dobojskog policijskog sustava'', navodi se.

OHR i Veleposlanstvo SAD-a zahtijevaju da predloženi amandn1ani budu povučeni i preusmjereni i na radnu grupu koju bi vodila Uprava policije i koja bi se sastojala od stručnjaka, uključujući one iz međunarodnih organizacija, te drugih ovlaštenih predstavnika.

''Na posljetku, u svakom slučaju, važna pitanja koja se tiču javne sigurnosti, a koja su obuhvaćena ovim amandmanima, trebaju se rješavati samo kroz redovnu skupštinsku proceduru koja će uključiti bitnu javnu raspravu i primjedbe, uključujući nevladin sektor i međunarodnu zajednicu. Ukoliko Skupština nastavi s procedurama usvajanja ovih amandmana, posebno kroz skraćeni postupak namijenjen za usvajanje zakona koji nisu složeni, dok pitanja koja se tretiraju ovim izmjenama zapravo jesu jako kompleksna- dovest će se u pitanje opredijeljenost Skupštine i njezinih zastupnika neovisnosti policije, transparentnoj dobroj vladavini zakona. Bit će odgovornost svih onih koji su podržali ovaj pokušaj slabljenja integriteta policijskog sustava'', stoji u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close