Srebrenica

Pišem ti pismo: Novi obračun Predsjedništvu BiH

U pismu upućenom Đukanoviću, Dodik je istaknuo da Predsjedništvo BiH ni na jedan način ne sudjeluje u obilježavanju komemorativnog skupa u Srebrenici...
Vijesti / Politika | 03. 04. 2020. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pismo koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću nije nikakva provokacija, kako to pokušava kvalificirati njegov ured preko svojih medija, već ukazivanje na zloupotrebu bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića koji tajno šalje pozivnice s izobličenom percepcijom ratne realnosti u Srebrenici i nesklonosti da se istina prihvati u cjelini, rečeno je Srni u uredu srpskog člana Predsjedništva BiH.



"Samim tim činom Džaferović je zloupotrijebio funkciju i instituciju Predsjedništva BiH i obmanuo državnike, predstavnike međunarodnih organizacija i veleposlanike na čije adrese je pozivnica upućena, a odazivanjem pozivu da prisustvuje komemorativnom skupu u Potočarima, 11. srpnja predsjednik Crne Gore potvrdio je da se stavlja na stranu isključivo jednog, bošnjačkog naroda u BiH", istakli su u uredu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Naglasili su kako je Dodik pismom obavijestio Đukanovića da je riječ o osobnoj gesti bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i da o pozivima državnicima, predstavnicima međunarodnih organizacija i veleposlanicima da prisustvuje spomenutom skupu Predsjedništvo BiH nikada nije odlučivalo i shodno tome nije zauzelo ni stav.

"Zahvalni smo pojedinim crnogorskim medijima što su, kako navode, 'iz kredibilnih diplomatskih izvora u Sarajevu' obaviješteni da je isti poziv, po istoj proceduri Džaferović uputio i drugim visokim dužnosnicima, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniu Guterresu, predsjedniku EP Davidu Sassoli, predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru i drugima. Svima njima srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputit će pismo istog sadržaja kao i Milu Đukanoviću", poručili su iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srna napominje kako je Dodik obavijestio je prije dva dana Đukanovića da mu je pozivnicu da prisustvuje komemorativnom skupu u Potočarima 11. srpnja ove godine samoinicijativno uputio Džaferović, te da o tome nikada nije razgovarano na sjednici Predsjedništva.

U pismu upućenom Đukanoviću, Dodik je istaknuo da Predsjedništvo BiH ni na jedan način ne sudjeluje u obilježavanju komemorativnog skupa u Srebrenici, te da je upućivanje pozivnica osobna gesta DŽaferovića, a ne stav kolektivnog organa Predsjedništva BiH u kojem sjede tri člana, odnosno predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH - Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Kvalifikacije tragičnih događaja u Srebrenici, koje je iznio Džaferović u svom pozivnom pismu, a koje ste i Vi na isti način iznijeli, apsolutno su nerpihvatljive, jednostrane i sigurno ne doprinose procesu pomirenja. Kao što bi trebalo da Vam je poznato, u tragičnom građanskom ratu u BiH nastradao je veliki broj djece, žena i muškaraca svih nacionalnosti, razorena je privatna i javna imovina, te je veliki broj osoba napustio svoje domove. Također, kao predsjedniku susjedne zemlje, trebalo bi da Vam je poznato da je žrtava bilo na svim zaraćenim stranama. U tragičnom sukobu u BiH, svi su ratovali protiv svih, ali nažalost, žrtve su i danas, 25 godina nakon okončanja sukoba, predmet političke manipulacije", istaknuo je, između ostalog, Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close