Bivši visoki

Petritsch zabrinut zbog trećeg entiteta i odnosa Izetbegovića i Erdgoana

Vijesti / Politika | 13. 09. 2017. u 10:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Berlin je veoma zabrinut zbog politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Podrška službenog Zagreba trećem entitetu nešto je što jako uznemirava njemačku vladu'', rekao je za Dnevni avaz Wolfgang Petritsch bivši visoki predstavnik u BiH rekavši da su mu ove informacije potvrdili njegovi kontakti u njemačkoj vladi i obje stranke u njoj.

Kaže kako ni Beč ne podržava tu politiku te da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavama o islamističkim prijetnjama iz BiH zloupotrijebila situaciju u kojoj su za sve krivi muslimani.

''Ta vrsta generalizacije odista je vrlo loša! Vrlo detaljne europske i američke analize pokazale su da je jedna Belgija mnogo, mnogo više potencijalno utočište za moguće teroriste, kao i još neke zapadne europske države, nego BiH. Postotak mogućih ekstremista tamo je neusporedivo viši nego kada je vaša država u pitanju'', rekao je.

Petritsch je rekao kako je na SDA ogromna odgovornost da uvide vođenje loše politike i odgovorno djeluju kada su u pitanju odnosi s Turskom i da znaju postaviti prioritete.

''Definitivno, BiH je europska država. Bosanski muslimani su europski muslimani! Njihova uloga u BiH izuzetno je bitna ne samo za vas nego i za nas. Jer, imamo uspješnu priču integracije jednog naroda u europsko društvo. Ta priča treba i nama i vama. Europi zapljusnutoj novim valovima imigranta treba primjer kojim će demonstrirati uspjeh integracije. Treba nam i za gastarbajtere iz Turske. Treba nam i zbog naših populista koji na strahu žele profitirati. Kada vidim vrlo bliske odnose Izetbegovića i Erdgoana, zabrinem se. Uredu, ne smeta meni kada jedan drugome idu na privatne proslave. Politika je nešto sasvim drugo. Ona, kada su Bošnjaci u pitanju, mora ostati europska politika. Izetbegović, stoga, mora biti vrlo pažljiv kada su njegovi odnosi s turskim predsjednikom u pitanju. Ali, i Bruxelles prema Sarajevu. Istina, EU nije otpisala BiH. No, ne bavi se njome kako bi trebala. Mada, jedina perspektiva koju imate, jedini igrač u gradu je EU'', rekao je za Avaz, između ostalog, Petritsch.

Kopirati
Drag cursor here to close