Ideje

Petritsch za Dayton 2 s Rusima

Petritsch je za beogradski dnevni list Danas rekao kako je ''većina političke elite u BiH prisutna suviše dugo i neki žive od korumpiranih praksi''.
Vijesti / Politika | 22. 08. 2018. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mogu zamisliti format nalik Daytonskom sporazumu i zalažem se da se u to uključi i Rusija, kako bi se jednom za svagda raščistila postjugoslovenska situacija i kako bismo se fokusirali na vitalna politička i ekonomska pitanja i budućnost Europske unije'', ocijenio je Wolfgang Petritsch, austrijski diplomat i bivši visoki predstavnik u BiH.

Petritsch je za beogradski dnevni list Danas rekao kako je ''većina političke elite u BiH prisutna suviše dugo i neki žive od korumpiranih praksi''.

''Nadam se da će listopadski izbori unijeti nešto 'sveže krvi' u bosansku politiku, kako bi se političari pozabavili prevladavanjem katastrofalne ekonomske situacije u RS, za što političar koji je tu najduže na vlasti – gospodin Dodik – snosi veliku odgovornost'', rekao je.

Između ostalog, naveo je kako je uvjeren da će doći do ''postizanja sporazuma u skorije vrijeme'' između Srbije i Kosova.

Petritsch je dodao da poštuje mišljenje njemačke kancelarke Angele Merkel o nepromjenjivosti granica na Balkanu, ali imajući u vidu komplicirani dijalog između Beograda i Prištine, uvjeren je da treba pažljivije slušati političke donosioce odluka u tim dvijema prijestolnicama.

Kako ističe, posle dogovora o rešenju konflikta Grčke i Makedonije o imenu, koji je trajao 26 godina, sada preostaje posljednji neriješeni povijesni konflikt između Srba i Albanaca, gdje se otvara šansa, smatra, možda posljednja u godinama koje dolaze.

Petritsch upozorava da zaista postoji opasnost od zamrznutog konflikta na Kosovu, navodeći da bi to bilo u interesu pojedinih političkih aktera – i domaćih i međunarodnih – da nastave destabilizirati države u regiji.

''Hajde da učinimo sve da to spriječimo'', kaže Petritsch, napominjući da postoji mogućnost da bi sljedeći saziv Europske komisije mogao izbjeći da riješi pitanje Kosova, jer prethodni saziv to nije učinio.

''Tajming za donošenje odluke jeste, dakle, od suštinske važnosti'', naglašava Petritsch.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close