Gdje ćemo, što ćemo?

Pet zastupnika SDP-a ide u Frontu?

U Zastupničkom domu u ovom mandatu već je formiran jedan nezavisni klub, koji je osnovalo troje zastupnika nakon ''razlaza'' sa Nezavisnim blokom.
Vijesti / Politika | 28. 08. 2019. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petero zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta, za koje je u ponedjeljak objavljeno da napuštaju ovu stranku, još nije službeno predalo dokumente i izjave kojima potvrđuju da napuštaju stranački klub i počinju djelovati kao nezavisni zastupnici, potvrđeno je Oslobođenju u Parlamentu FBiH.

Meliha Bijedić, Zlatko Ercegović, Hasan Muratović, Nedžad Šečić i Mile Atlagić bi to trebali uraditi sutra, nakon čega će javnost detaljnije upoznati o razlozima razilaska sa SDP-om.

Poziv iz DF-a

Međutim, o nezadovoljstvu brojnih članova SDP-a, posebno onih iz Tuzlanskog kantona, već se mnogo pričalo i pisalo. Do raskola je došlo nakon odluke Glavnog odbora kojom se Kantonalnom odboru, unatoč odličnim izbornim rezultatima (najboljim od svih koje su postigle organizacije partije), zabranjuje da zajedno sa SDA sudjeluje u vlasti TK-a.

Potom su iz stranke isključeni predsjednik KO SDP-a Tuzla Enver Bijedić i protukandidat Nermina Nikšića na unutarstranačkim predsjedničkim izborima Edin Delić, predsjednik OO SDP-a Lukavac i načelnik tog mjesta. Isključeno je i nekoliko kantonalnih zastupnika. Kao posljedica vrha stranke donesena je odluka o formiranju nove stranke radnog naziva Bh. socijaldemokrati, čija će osnivačka skupština biti održana 7. rujna u Tuzli.

Iako je Bijedić rekao da će se spomenutih pet zastupnika, vjerojatno, pridružiti ovom projektu, Oslobođenje saznaje da konačna odluka o tome još nije donesena. Njihovo istupanje iz SDP-ovog kluba smanjilo bi broj članova sa 16 na 11, a istovremeno, moglo bi značiti dodatne ruke na strani vladajuće koalicije i jačanje pozicije ljevice u vlasti.

''Mi u Demokratskoj fronti očekujemo korektnu suradnja za koju, uostalom, s naše strane ostaje otvoren poziv za sve one koji baštine ideju socijaldemokratije. U tom smislu, jasno je da razgovora ima i da će ih biti. Mi smo, svakako, značajan dio snaga koje će raditi na defragmentaciji ljevice, jer samo organizovana i snažna ljevica jeste garant opstanka i implementacije BiH kao suvremene građanske države, u kojoj nema prostora za etničke podjele'', kazala je šefica Kluba DF-a u PD PFBiH Alma Kratina.

Još jedan nezavisni

''Ne bih ulazio u razloge zašto su napustili Klub SDP-a. To je njihov izbor i njihovo pravo. Pretpostavljam da će formirati Klub nezavisnih zastupnika. Što se tiče njihovog budućeg djelovanja u federalnom Parlamentu, vjerujem da će raditi u interesu naroda i građana Federacije BiH, a samim tim će biti podrška parlamentarnoj većini'', smatra šefa Kluba SDA Osman Ćatić.

U Zastupničkom domu u ovom mandatu već je formiran jedan nezavisni klub, koji je osnovalo troje zastupnika nakon ''razlaza'' sa Nezavisnim blokom.

Kopirati
Drag cursor here to close