Teške riječi u Livnu

Perković tvrdi da zna imena onih koji su otuđili dokumentaciju HVO-a

Stranka navodi kako su u nastavku prekinute sjednice Općinskog vijeća Livno, održane 9. listopada, vijećnici koalicije HDZ BiH–SDA, odbili prijedlog Hrvatske liste za Livno
Vijesti / Politika | 11. 10. 2017. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatska lista za Livno (HLL) ima dokaze da MUP Hercegbosanske županije, prikriva teška kaznena djela, čiji su počinitelji pripadnici MUP-a HBŽ'', navodi se u pismu javnosti predsjednika Liste Jakova Perkovića.

Stranka navodi kako su u nastavku prekinute sjednice Općinskog vijeća Livno, održane 9. listopada, vijećnici koalicije HDZ BiH–SDA, odbili prijedlog Hrvatske liste za Livno, da se u dnevni red sjednice uvrsti: ''Usvajanje Zaključka kojim se od MUP-a Hercegbosanske županije traži informacija u svezi istrage oko nestale arhive HVO-a''.

''To je njihovo legalno i legitimno pravo, ali se opravdano postavlja pitanje njihova motiva zašto su glasovali protiv prijedloga Hrvatske liste za Livno, jer je u pitanju sigurnost više tisuća hrvatskih branitelja, zbog nezakonitog otuđenja arhive HVO-a, izdavanja lažnih potvrda o okolnostima stradavanja muslimana u ratu, krivotvorenja službenih dokumenata MUP-a HBŽ, koji su potpisani krivotvorenim potpisom policijskog komesara i kao takvi dostavljeni Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, koji su poslužili za podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja za udruženi zločinački pothvat u Livnu'', navodi se u priopćenju u kojem se tvrdi kako je Klub vijećnika SDA glasovao protiv predložene dopune dnevnog reda ''kako bi zaštitio Seada Hadžijahića, predsjednika ŽO SDA i predsjednika Općinskog vijeća, a koji je više puta lažno optuživao hrvatske branitelje za progon, mučenja, ubijanja i zatvaranja muslimana u logore u Livnu''.

''Drugi motiv je zaštita Jasenka Tufekčića, dopredsjedatelja Doma naroda PF BiH i člana Predsjedništva SDA BiH i drugih članova SDA, koji su lažno svjedočili pred haaškim istražiteljima protiv hrvatskih branitelja, na temelju kojih su branitelji lažno optuženi za udruženi zločinački pothvat'', navodi se u priopćenju.

Perković je pozvao ministre u vladi HBŽ-a, Darinka Mihaljevića i Ivicu Brešića da odgovore hrvatskim braniteljima ''koji su motivi HDZ BiH da zloupotrebljava vijećnike u Općinskom vijeću, kako bi štitili počinitelje teških kaznenih djela koji rade u MUP-u HBŽ''.

''Hrvatska lista za Livno zna tko su počinitelji kaznenih djela koji rade u MUP-u, znamo imena osoba koje su sudjelovale u otuđenju arhive HVO-a, znamo koji je ministar izdavao lažne potvrde o okolnostima stradavanja muslimana u ratu, znamo tko je krivotvorio službene dokumente MUP-a HBŽ i potpis policijskog komesara i krivotvorenu dokumentaciju dostavljao Državnoj agenciji za istragu i zaštitu, na osnovu kojih su podizane optužnice protiv hrvatskih branitelja za udruženi zločinački pothvat'', navodi se i poručuje Mihaljeviću i Brešiću da se nemaju pravo skrivati iza odluka Općinskog vijeća Livno, kako bi zaštitili njima poznate osobe iz MUP-a, a koje su počinitelji teških kaznenih djela.

''Vašom šutnjom, a nakon teških optužbi na račun MUP-a, vi preuzimate odgovornost na sebe za prikrivanje korupcije i kriminala u kome sudjeluju visoko pozicionirani dužnosnici policije i pravosuđa, čime ugrožavate živote i imovinu svih ljudi koji žive u Livnu i Hercegbosanskoj županiji. U protivnom, privedite Jakova Perkovića, predsjednika Hrvatske liste za Livno, te ga optužite za kaznena djela lažno prijavljivanje, davanje lažnog iskaza i uznemiravanja javnosti ili odstupite sa svih dužnosti u stranci i Vladi Hercegbosanske županije, jer niste sposobni i stručni otkriti počinitelje teških kaznenih djela koji rade u MUP-u HBŽ. Gospodo ministri i stranački dužnosnici, vi ste na redu'', navodi se u priopćenju koje potpisuje Perković.

Kopirati
Drag cursor here to close