Ministrica obrane na Forumu ''To be Secure''

Pendeš: Konstantno vraćanje u prošlost vodi ka gubitku koraka s vremenom

Pendeš je u obraćanju kazala i to da konstantno vraćanje u prošlost vodi ka gubitku koraka s vremenom, stagnaciji i pasivizmu te udaljava od realnosti, koja u suvremenom svijetu zahtijeva puni oprez i dinamičnost.
Vijesti / Politika | 22. 05. 2018. u 15:30 Bljesak.info
Marina Pendeš na forumu ''To be Secure'' u Budvi

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zajednički odgovor zemalja zapadnog Balkana u odnosu na suvremene izazove treba biti povjerenje, solidarnost te djelotvorni oblici regionalne suradnje, uz podršku NATO-a i Europske unije (EU)'', kazala je u utorak ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš tijekom panel rasprave na Forumu ''To be Secure'' u Budvi.  

Ona je u obraćanju kazala i to da konstantno vraćanje u prošlost vodi ka gubitku koraka s vremenom, stagnaciji i pasivizmu te udaljava od realnosti, koja u suvremenom svijetu zahtijeva puni oprez i dinamičnost.  

Istaknula je primjere djelotvorne regionalne suradnje u oblasti obrane koji mogu biti model za suradnju i u nekim drugim oblastima, kao što su uspostava sustava regionalnih centara za vojno obrazovanje i obuku te formiranje specijaliziranih regionalnih vojnih formacija. 

Izrazila je nadu da će prevladati pragmatičan pristup i da će konzultacije među članicama NATO-a rezultirati odlukom o skorom aktiviranju Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP) i početku implementacije ANP-a. 

Osim Pendeš, u panel rasprevi na temu ''Zapadni Balkan između neriješenih pitanja prošlosti i gorućih izazova'' sudjelovali su i ministar obrane Bugarske Krasimir Karakachanov, ministrica obrane Makedonije Radmila Šekerinska-Jankovska, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković te izvršni potpredsjednik Atlantskog saveza Sjedinjenih Američkih Država Damon Wilson, dok je uvodni govor održao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 

Dosadašnji rad Foruma ''To be Secure'' obilježilo je mnogobrojno sudjelovanje visokih dužnosnika, istaknutih akademika i stručnjava, koji se bave pitanjima globalne, transatlantske i sigurnosti u jugoistočnoj Europi. 

Planirano je da tijekom trajanja Foruma Pendeš održi i niz bilateralnih sastanaka, među kojima su za utorak planirani odvojeni susreti s ministrom obrane Crne Gore Predragom Boškovićem i vršiteljem dužnosti zamjenika pomoćnika državnog tajnika u američkom State Departmentu Matthewom Palmerom, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close