Višak bh naoružanja

Pendeš i Sinanoglu o projektima za rješavanje viška naoružanja

Vijesti / Politika | 18. 09. 2017. u 15:17 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš razgovarala je danas s rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu o projektima u vezi s rješavanjem viškova naoružanja i municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Pendeš je naglasila značaj podrške UNDP-a kroz projekt EU STAR, kojeg će implementirati Razvojni program Ujedinjenih nacija u suradnji s Ministarstvom odbrane BiH i EUFOR-om do prosinca 2019. godine, a kroz koji je planirano da se tijekom naredne dvije godine uništi 3.000 tona nestabilne municije u specijaliziranim domaćim i međunarodnim postrojenjima za demilitarizaciju.

Na sastanku su izražena obostrana nastojanja da se u danom periodu realizira Plan implementacije projekta EU STAR kao i da su započeti razgovori s predstavnicima lokalnih zajednica, u ovom slučaju u Doboju, a sve u cilju unapređenja sigurnosti infrastrukture i uvjeta za skladištenje na lokacijama za skladištenje vojnog naoružanja i municije.

Također, razgovaralo se i o organiziranju međunarodne konferencije po pitanju rodne ravnopravnosti pri čemu je istaknut obostrani interes za realizaciju te aktivnosti.

Sinanoglu je istaknula da su ''vrata za suradnju uvijek otvorena'' te izrazila uvjerenje da će se zajedničkim aktivnostima Ministarstva obrane i UNDP-a značajno doprinijeti smanjenju viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava, a istovremeno i stvaranju sigurnog okruženja, priopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Njemačka izdvaja 550.000 eura za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u BiH

Veleposlanica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisat će u utorak ugovor o donaciji sredstava.

Savezna vlada Njemačke tim podržava program koji provodi UNDP s ciljem daljnjeg jačanja kapaciteta Granične policije BiH. U okviru tog programa Njemačka daje značajan doprinos u suzbijanju krijumčarenja oružjem.

Njemačka vlada u te svrhe izdvaja 550.000 eura, priopćeno je iz Veleposlanstva SR Njemačke u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close