Preci u kampanji

Pejo Marić – Djeda Željke Cvijanović svjedoci svrstali među istaknute ustaše

Autor knjige je naveo da je u to vrijeme u Srpskom Brodu i Derventi od ustaša stradalo dvije i pol tisuće Srba.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2018. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djed Željke Cvijanović, predsjednice Vlade RS-a i kandidatkinje za predsjednicu RS-a, Pejo Marić je živio u Žeravcu/Vrelo (selo do sela) bio je u ustaškim jedinicama u vrijeme NDH kada su počinjeni veliki zločini nad Srbima na području Dervente i Broda, objavila je televizija BN.

Kako navodi ova televizija, u knjizi ++Stradanje Srba Srpski Brod za vrijeme Drugog svjetskog rata++ autora Mihaila Pantića, koja je izašla 2005. godine u Novom Sadu, nalaze se izjave i svjedočenja Srba koji su se uspjeli spasiti od ustaškog pokolja.

O pokolju Srba u derventskom srezu u izjavi Milana Trifunovića iz sela Grk od 14. ožujka 1943. godine, date u Beogradu, između ostalog se kaže: ''Može se mirne duše kazati i ustvrditi da su skoro svi Hrvati iz sreza derventskog pristali uz ustaše i sudjelovali u pokolju i pljački''.

Autor knjige je došao i do slijedećih informacija:

''Sve pokolje, pljačke, paleže i ostale zulume nad Srbima u srezu Derventa vršili su domaće ustaše Hrvati. Osobito su se istakli u progonu Srba ustaše Mato Karlović, stolar iz sela Žeravac, koji je u početku bio ustaški logornik, a sada je općinski načelnik u Lužanima i koji se je pokazao kao veliki krvolok, Marijan Kolobarić, zemljoradnik iz Višnjika, koji je u vrijeme pokolja bio općinski načelnik i ustaški povjerenik u Lužanima, Ivan Jukić, trgovac iz Grka, Ilija Arelić, zemljoradnik iz Bukovice, Ivan Rajić, rimokatolički župnik iz Bukovice, Vrdoljak za koga ne znam šta je bio, ali sada je željeznički činovnik u Bosanskom Brodu, Rudika Šnur, ustaški zapovjednik iz Brusnice, Marko Katavić zemljoradnik iz Grka, Pejo Marić, zemljoradnik iz Vrela ...''

BN navodi kako se ''iz izjava i svjedočenja srpskih logoraša u Beogradu datim u Komesarijatu za izbjeglice i preseljenike u Beogradu 11. travnja 1942. godine i 14. travnja 1943. godine može izvući zaključak o tome kada su i u kome broju upućeni uhićeni Srbi s područja općine Srpski Brod u logor Gospić i Jadovno''.

Autor knjige je naveo da je u to vrijeme u Srpskom Brodu i Derventi od ustaša stradalo dvije i pol tisuće Srba.

Naime, protivnik u trci za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica, ''izvukao je Cvijanovićevog djeda za potrebe kampanje.

''Da li jedna ustaška unuka može da vodi srpski narod i da priča o srpstvu i časti!? Zar ona, čiji je djed Pejo Marić bio ustaški satnik koji je satirao i palio srpska sela oko Dervente hoće da bude predsjednik Republike Srpske'', rekao je prije nekoliko dana Govedarica.

Video: Željka Cvijanović o Vukoti Govedarici

Cvijanović je pak njega optužila da nije sudjelovao u ratu što je on i sam priznao navodeći da je tada imao 16 godina.

U izjavama za medije rekla je kako je riječ o podmetanjima i lažima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close