Obraz

Parlamentarci se srame plaće jer ne rade, ali moraju odmarati!

''Smatram moralnim da se ovakva inicijativa podrži jer nije u redu da se isplaćuju plaće tijekom mjeseca u kome zaposlenik ili radnik ili službenik nije radio'', navodi zastupnik SDA.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2019. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH Šemsudin Mehmedović je podnio Inicijativu kojom se traži izmjena Odluke Administrativne komisije u smislu da se zastupnicima dok traje blokada rada Zastupničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svima zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju.

Također ovom inicijativom, kako navodi zastupnik Mehmedović, želi poticati Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i nadoknadama kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definirala, prenosi N1.

Nije u redu

''Smatram moralnim da se ovakva inicijativa podrži jer nije u redu da se isplaćuju plaće tijekom mjeseca u kome zaposlenik ili radnik ili službenik nije radio'', navodi zastupnik SDA.

N1 navodi kako je za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno 750.763 KM, a do danas nisu održali nijednu redovnu sjednicu.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, kazala je danas da se ''neće izjašnjavati o osobnim stvarima'' na pitanje novinara kako će se izjasniti o inicijativi Mehmedovića.

Inicijativa je danas razmatrana na 7. Kolegiju ovog Doma, potvrdila je ona u obraćanju novinarima.

''Inicijativu smo proslijedili administrativnoj komisiji i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine'', pojasnila je Krišto nakon sjednice Kolegija.

Zakon nalaže

Na pitanje novinara kako će se izjasniti o inicijativi ukoliko ona dođe na dnevni red Parlamenta, Krišto je rekla kako ne želi iznositi osobne stavove te da će to učiniti ukoliko se to nađe na dnevnom redu.

Na dnevnom redu Kolegija našli su se i zahtjevi o godišnjim odmorima. Krišto je pojasnila da se parlamentarci nemaju pravo odreći godišnjih odmora.

''Koristili oni to ili ne, Zakon nalaže da se ta procedura provede'', poručila je Krišto.

Evo što su za N1 parlamentarci rekli o svom (ne)radu:

''Jesu nam plaće previsoke, i dugo vremena sam tražio u institucijama vlasti da se korigiraju, nikada nismo imali tu vrstu suglasnosti'', istakmuo je Nikola Špirić, SNSD.

'To je zaista degutantno, ja znam da svatko od onih ljudi koji su izabrani u Parlament, ne osjeća se uopće ugodno zbog ove situacije koja je nastala'', kazao je Mladen Bosić, SDS.

''To su enormno visoke plaće, koje izazivaju ogorčenje građana. One su neopravdano visoke'', kazao je Lazar Prodanović, SNSD.

''Mislim da je bezobrazno zašto Parlament ne radi, a mi primamo plaću'', kazao je Nermin Nikšić, SDP BiH.

''Osjećam se zaista sramotno da mi šest mjeseci ne radimo, a primamo plaće'', istaknuo je Safet Softić, SDA.

 

Kopirati
Drag cursor here to close