Koalicija

Pao potpis: Bez Komšića će BiH prestati postojati?!

Službeni naziv koalicije koju su potpisali predsjednici stranaka Željko Komšić i Nihad Čolpa je "Demokratska fronta - Građanski savez".
Vijesti / Politika | 30. 05. 2018. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U slučaju pobjede Dragana Čovića i Milorada Dodika na izborima za Predsjedništvo BiH, suverenitet države bit će u rukama snaga koji više od četvrt stoljeća rade na njezinom nestanku. Scenarij u kojem Predsjedništvo BiH prestaje funkcionirati zbog njihovog napuštanja je više nego neizvjestan'', navodi se u koalicijskom sporazumu za Opće izbore 2018. kojeg su Demokratska fronta i Građanski savez potpisali danas u Sarajevu.

''U tom slučaju, po uzoru na raspad bivše Jugoslavije, BiH bi prestala postojati i bila bi u fazi raspada. Stoga, mi iz Demokratske fronte, uz pomoć saveznika iz Građanskog fronta, osnivamo koaliciju DF-GS za Opće izbore 2018. godine, s ciljem pobjede Željka Komšića na izborima za Predsjedništvo BiH i naših lista nad onima koji BIH svjesno drže u agoniji", stoji u sporazumu.

Službeni naziv koalicije koju su potpisali predsjednici stranaka Željko Komšić i Nihad Čolpa je "Demokratska fronta - Građanski savez".

"Svjesni smo da u povijesti svake zemlje postoje trenuci za koje je očigledno da imaju historijske implikacije. Opći izbori 2018. godine su takav trenutak i njihov rezultat odredit će sudbinu naše države na duži vremenski period", navodi se u uvodnom dijelu sporazuma.

Kako navode, udružuju se u koaliciju "s ciljem sprečavanja snaga koje svoje političko djelovanje baziraju na mržnji i podjelama, a sve kako bi našu domovinu odveli u raspada".

"Žao mi je što još neke stranke danas nisu ovdje, a pripadaju i ovom korpusu stranaka, ljevice, mislim na SDP, na Našu stranku - da me ne shvatite pogrešno, te ih pozivam da još jednom razmisle. Još ima vremena, možemo osmisliti vrstu zajedničkog nastupa. Neprirodno je da su SDP-u bliži SNSD, HDZ, SDA...stoga ih još jednom pozivam da razmisle, da zajedno osmislimo ovu priču", kazao je Komšić i dodao kako "situacija u BiH nije sjajna".


"Znate kakvi su planovi u igri, a ovo usitnjavanje stranaka može rezultirati rasipanjem glasova, zbunjenošću naroda. Može se desiti da na lijevoj strani politike ima potpuni razdor i to može destimulirati birače, može dovesti do toga da stranke koje jesu građanske, lijeve, uđu u paktove s nacionalnim strankama. I to je ono čega se ja bojim", rekao je čelnik DF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close