Do kasno u noć

'Pao' i Lipovača: Ja ću otići, ali ne tražite ostavke drugih

Vijesti / Politika | 10. 02. 2014. u 07:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Unsko-sanske županije (USŽ), nakon pet sati koliko je trajala izvanredna sjednica sazvana na zahtjev predstavnika građana koji sudjeluju u prosvjedima, je u jedan sat poslije ponoći ispunila prvi i osnovni njihov zahtjev - prihvatila je ostavku premijera Hamdije Lipovače sa 24 glasa "za", dok pet zastupnika nije glasalo.

Na početku sjednice zastupnicima se obratila predstavnica neformalne grupe građana "Bosansko proljeće" Aida Sejdić koja je ponovno iznijela zahtjeve demonstranata, među kojima je osnovni smjena Vlade i premijera USŽ.

Potom se zastupnicima obratilo još nekoliko predstavnika građana i boračkih organizacija, koji su podržali navedene zahtjeve i dodali još neke, tako da je došlo i do ponavljanja, što je dovelo do gubitka pažnje i udaljavanja od osnovnih zahtjeva, jer je svako iznosio ono što njega muči.

Potom je otvorena rasprava i poslanici su iznosili svoja viđenja i stavove oko situacije uopće, prosvjeda u županiji i cijeloj BiH, neki su zahtjeve građana prihvatali, dok su drugi ocijenjivali da većina nije u njihovoj nadležnosti.

Što se tiče osnovnog, smjene Vlade i premijera, u nekoliko navrata je rečeno da je Skupština još prije tri mjeseca izglasala nepovjerenje Vladi, te da je ona već smijenjena, ali da premijer Lipovača ne želi dati ostavku, što je u obvezi prema određenim zakonskim dokumentima nakon izglasavanja nepovjerenja.

Ono što Skupština može, kako je rečeno, jeste donijeti odluku o njegovom razrješenju. Tijekom rasprave većina poslanika javno je pozivala premijera i ministre da dođu na sjednicu Skupštine i daju mandate na raspolaganje.

Situacija se zakomplicirala kada je Almir Bašanović, jedan od predstavnika građana za govornicom prenio SMS poruku neprimjerenog sadržaja, koju je dobio od građana koji su pratili zasjednje putem županijske televizije, a upućena je zastupnicima.

Zastupnik Šefik Veladžić (SBiH) pokušao je čak fizički da se obračuna sa njim, ali su ga spriječili drugi zastupnici. Tenzije su porasle, a mnogi zastupnici bili su uvrijeđeni i napustili su dvoranu. Predsjedavajući Skupštine Farko Hodžić napravio je pauzu i pozvao da se nastavi rad u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi ili će u protivnom prekinuti sjednicu. Nakon 15-tak minuta sjednica je nastavljena, ali se svi zastupnici nisu vratili.

Za govornicu je izašao predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Kasim Kozlica i kazao da će sva boračka udruženja sjesti i ujediniti sve borce, koje je politika razjedinila radi vlastitih ciljeva i interesa.

"Ne morate vi ništa donijeti, ne morate smijeniti premijera, mi ćemo to riješiti, a vi prekinite sjednicu", poručio je zastupnicima, a sve borce pozvao da u ponedeljak dođu pred zgradu Vlade USŽ.

Međutim, problem je nastao što je za imenovanje nove Vlade potrebno 10 dana, za koje vrijeme bi Lipovača bio u tehničkom mandatu, što su predstavnici građana kategorički odbijali, a što po zakonu nije moguće.

Lipovača je izašao za govornicu i predao mandat Skupštini i kako je kazao, 95 posto dobronamjernih građana, koji su izašli na prosvjede.

"Moj jedini uvjet je, da ako je to istina, da je samo to cijena, ja ću je platiti, ali tražim od organizatora prosvjeda da više ne traže druge ostavke, općinskih načelnika u Županiji", istaknuo je Lipovača.

Poručio je da će obavljati poziciju dok se ne imenuje nova Vlada, što bi se trebalo dogoditi u roku od 10 dana, na šta se zaključkom obvezala i Skupština. Do tada bi trebali imati usuglašeno ime novog mandatara.

Kopirati
Drag cursor here to close