Imenovanja

Pandorina kutija i sjedanje u fotelje

Halid Genjac, glavni tajnik SDA, kaže kako je grupa od šest sigurnosnih agencija na razini Bosne i Hercegovine je jedan paket i da je to ''uglavnom dogovoreno''.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2020. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odmotava se klupko procesa imenovanja direktora SIPE, OSA-e, RAK-a i drugih institucija. Prema najavama SDA, dogovor je postignut jedino za sigurnosni sektor, koji će u paketu razmatrati Vijeće ministara BiH, objavila je BHRT navodeći kako se stalo kod imenovanja direktora Regulatorne agencije za komunikacije i Uprave za neizravno oporezivanje.

Iz SDA navode kako će zastoj u imenovanjima direktora sigurnosnih agencija na koje se čeka izvjesno vrijeme, vrlo brzo biti riješen.

Halid Genjac, glavni tajnik SDA, kaže kako je grupa od šest sigurnosnih agencija na razini Bosne i Hercegovine je jedan paket i da je to ''uglavnom dogovoreno''.

''Manje-više, sve je dogovoreno. Ja to ne bih personalno posmatrao – bitno je da je postignut dogovor u smislu entitetske, etničke pa i stranačke pripadnosti tih kadrova'', rekao je.

No, problem je, otvoreno priznaju u SDA, taj što su za pojedine značajne direktorske pozicije poput onih u Regulatornoj agenciji za komunikacije te Upravi za neizravno oporezivanje, zainteresirani svi – i SDA, i HDZ BiH i SNSD. O tome će se intenzivno ovih dana razgovorati i pokušati deblokirati ovaj proces.

''Bošnjaci nemaju poziciju uticaja na odluke u financijskom sektoru, koja im pripada i po brojnosti i po ustavnoj poziciji. S direktorom Uprave za neizravno oporezivanje iz reda bošnjačkog naroda ta situacija bi se u potpunosti riješila. Mi smo za to zainteresirani, za tu poziciju. Naravno, i drugi su zainteresirani i moramo razgovarati'', rekao je Genjac.

BHRT navodi kako optimizam ne dijele SNSD i HDZ BiH. Posebno HDZ BiH koji nije zadovoljan izborom Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH. Oni, kao ni SNSD, neće podržati njegovo imenovanje u Parlamentu.

''Gospodin Cikotić je prijedlog SDA, to je pravo SDA. Kao što je pravo naših branitelja iz Bugojna i uopće branitelja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane, da ne prihvate tog kanditata, i predstavnici HDZ-a i HNS-a u Zastupničkom domu sigurno neće prihvatiti tog kandidata, nevezano za bilo što drugo. Međutim, ovo vrijedi i za sva druga imenovanja. Pazite, neka imenovanja, zato je SNSD i reagirao, neka naša imenovanja stoje, pazite, nije bilo SNSD-a, tad je bio SDA, SDS i HDZ, već po dvije godine ne mogu se provesti'', rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Snježana Novaković Bursać, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kaže kako je SDA otvorila Pandorinu kutiju osporavanja kandidata drugih partnera.

Video: Da li će doći do imenovanja direktora SIPE, OBE, RAK-a?

''Znate i sami, preko godinu dana smo čekali da se upoće imenuje predsjedavajući, pa Vijeće ministara, pa jedan od ministara i mislim da nisu oni baš u poziciji da bilo kome drže predavanja na tu temu'', rekla je Novaković Bursać.

Kopirati
Drag cursor here to close