Ideje

Pala sigurnost: Država pozvana da legalizira sve droge

Na konstataciju Novića da u BiH postoji bojazan od krivičnih djela terorizma, Mektić je potvrdio da u 2016. i 2017. godini nije bilo djela terorizma.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2018. u 12:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu u prvom čitanju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje podrazumijevaju reguliranje prava na policijski dodatak.

Ovim izmjenama, osim policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), pravo na taj dodatak imali bi i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Izaslanici su bez rasprave podržali i dopune Krivičnog zakona BiH kojima bi se onemogućilo ublažavanje kazne i zamjena zatvorske kazne novčanom, osobama osuđenim na kaznu zatvora za krivična djela protiv integriteta BiH, terorizma i u vezi s terorizmom.

U drugom krugu glasovanja podržan je Izvještaj o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražitelja azila koji je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH, međutim izaslanici nisu primili k znanju Informaciju o stanju sigurnosti u državi za 2016. godinu.

Nakon primjedbi delegata Kluba Srba Sredoja Novića (Savez nezavisnih socijaldemokrata- SNSD) da Izvještaj o stanju sigurnosti kasni, ministar sigurnosti Dragan Mektić pozvao je zakonodavnu vlast da mu pomogne oko dostavljanja podataka.

U obraćanju izaslanicima napomenuo je da su sve podatke skidali s web stranica određenih agencija, jer agencije ne dostavljaju podatke na vrijeme.

''Podaci koje prikupljamo s web stranica nisu kompatibilni. Ukoliko hoćete broj osoba koje su preživjele silovanje ako jedna agencija nije dostavila podatke mi ne možemo imati egzaktne brojke'', upozorio je Mektić.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratska akcija - SDA) naglasio je da nema sigurnosti u regiji ako neka država regije ima problema u toj oblasti zbog čega i cjelovitost tog problema podrazumijeva suradnju i razmjenu informacija među državama, ali i unutar zemlje.

''Nema sigurnosti bez suradnje i ministar je opravdano upozorio na činjenicu da se informacije ne dostavljaju jer je to zabrinjavajuće'', stav je Genjca koji je predložio da se donesu zakoni koji će definirati rokove za dostavljena informacija pa čak i sankcije ukoliko se to ne uradi.

Na konstataciju Novića da u BiH postoji bojazan od krivičnih djela terorizma, Mektić je potvrdio da u 2016. i 2017. godini nije bilo djela terorizma.

Zabilježena su u 2016. godini krivična djela iz oblasti terorizma, a bilo je povratka bh. državljana sa stranih ratišta u BiH i sve osobe su procesuirane no terorističkih napada nije bilo.

''Imamo ekstremizma i radikalizama i osoba za koje znamo da bi mogle počiniti neka krivična djela, ali nadziremo te osobe. Ne možemo isključiti pokušaj terorističkih napada, ali u posljednje dvije godine ih nije bilo'', pojasnio je Mektić.

Za izaslanika Kluba Srba Darka Babalja (Srpska demokratska stranka - SDS) najveća prijetnja u BiH nije terorizam nego su droge najveći problem društva, dok je izaslanik Kluba Hrvata Mario Karamatić (Hrvatska seljačka stranka - HSS) pozvao na legalizaciju svih narkotika i uvođenje trošarina na njih.

Govoreći o sanju sigurnosti u BiH izaslanika Kluba Hrvata Zdenka Džambas (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) podsjetila je da još nema epiloga slučaja napada na predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 2015. godine.

Međutim, ministar Mektić ponovio je da je slučaj obrađen, identificirano je šest osoba koje su svi mogli vidjeti na snimcima koje su sudjelovale u napadu.

''Sve informacije dostavili smo Tužiteljstvu i tu se naša priča završava, ali Tužiteljstvo neće da završi istragu i oglasi se o tome, dok u isto vrijeme to opterećuje odnose dvije zemlje'', zaključio je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close