Hofman

Pakistanci iz BiH se vraćaju kući?

Prema njegovim riječima, upućeni vjeruju da će, kada sporazum stupi na snagu, to rezultirati smanjenim prilivom migranata iz Pakistana jer će znati šta ih čeka.
Vijesti / Politika | 15. 10. 2020. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilegalni migranti iz Pakistana uskoro bi mogli biti deportirani iz BiH, na osnovu pregovora i dogovora domaćih s tamošnjim vlastima, objavio je Glas Srpske.

List navodi da je Ministarstvo sigurnosti BiH nedavno formiralo radnu grupu koja je radila na sporazumu čije bi potpisivanje značilo povratak ilegalnih migranata, porijeklom iz Pakistana, a kojih je i najviše u BiH, u njihovu domovinu.

Konačan tekst nacrta sporazuma, na koji je mišljenje dala i pakistanska strana, utvrđen je i proslijeđen u dalju proceduru, odnosno Vijeću ministara, a o njemu se treba izjasniti na kraju i Predsjedništvo BiH.

Član radne grupe i savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman rekao da je to radno tijelo usuglasilo detalje i da su sada na potezu nadležne institucije vlasti.

Kada BiH i Pakistan ratificiraju sporazum, to će biti osnova koja bi u praksi značila da se svi Pakistanci koji su nezakonito došli u BiH procesom readmisije vraćaju u zemlju porijekla, a Pakistan bi bio dužan prihvatiti ih.

"Stavovi BiH i Pakistana su objedinjeni u nacrt sporazuma o readmisiji, koji je proslijeđen u Vijeće ministara na usvajanje, a nakon toga ga treba Predsjedništvo BiH ratificirati. I druga strana treba to isto uraditi, a kada dokument usvoje i pakistanske vlasti, stvaraju se uvjeti da taj akt bude potpisan i stupi na snagu. U ovom trenutku je još nezahvalno govoriti kada će cijela procedura biti okončana", rekao je Hofman, prenijela je Srna.

Naglasio je kako je trenutno važno da postoji dobra volja da se krene s ovim i da se napravi korak k boljem upravljanju migracijama.

"To je izuzetno bitno. Nastavit će se suradnja, odnosno pokušati da takvi sporazumi budu usuglašeni i s drugim zemljama visokog migracijskog rizika, kao što su Maroko, Bangladeš i druge", dodao je Hofman.

U vezi s tretmanom migranata koji borave u BiH bez dokumenata i za koje se ne zna tko su, Hofman kaže da i za to postoji rješenje, a to je, kako je naveo, biometrija.

Prema njegovim riječima, upućeni vjeruju da će, kada sporazum stupi na snagu, to rezultirati smanjenim prilivom migranata iz Pakistana jer će znati šta ih čeka.

U informaciji koja je početkom rujna razmatrana u parlamentu BiH, između ostalog, navedeno je da, kada je riječ o Pakistancima, Služba došla do podataka da je tamošnji parlament razmatrao mogućnost pomoći njihovim državljanima koji borave u privremenim prihvatnim centrima u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close