"Raširenu islamofobija"

Džaferović i pakistanski premijer kritizirali zapad: Neprihvatljivo vrijeđanje vjerskih osjećaja muslimana

Bilo je riječi o mogućnostima da Bosna i Hercegovina, između ostalog, izvozi mlijeko u Pakistan, kao i o suradnji u elektroenergetskom sektoru, drvnoj industriji, te drugim oblastima.
Vijesti / Politika | 05. 11. 2020. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pakistanski premijer Imran Khanakon nakon susreta s predsjedateljem Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem pozvao je u srijedu zapadne države "da odustanu od uporabe slobode govora kao instrumenta kojim se vrijeđaju osjećaji muslimana", upozorivši da će to dovesti do veće radikalizacije i nasilja, piše Glas Amerike, prenose mediji.

Khan je na zajedničkoj konferenciji za novinare s jedim od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva Šefikom Džaferovićem rekao kako su dvojica čelnika osudili nedavne terorističke akcije muslimana u Francuskoj i Austriji.

Dvije strane, rekao je, također naglašavaju važnost poštivanja svake religije, posebno muslimana koji žive u Europi.

Khan je naglasio da ismijavanje poslanika Muhammeda i objavljivanje karikatura uzrokuje "najveću bol" muslimanskoj zajednici.

''Europske sile i zapadne zemlje moraju shvatiti da ne možete koristiti slobodu govora kao oružje da muslimanima nanesete bol vrijeđanjem našeg poslanika. Ako se to ne shvati, ciklus nasilja će se i dalje događati'', upozorio je Khan.

Džaferović je također osudio ono što je opisao kao "raširenu islamofobiju", rekavši da je, iako je sloboda ljudska i treba biti "neograničena", neprihvatljivo da se vrijeđaju vjerski osjećaji muslimana.

''Moramo graditi mostove, moramo se sastajati, moramo graditi jedinstvo oko različitosti'', rekao je Džaferović.

Glas Amerike podsjeća da je prošlog mjeseca nastavnik povijesti obezglavljen ispred škole u blizini Pariza nakon što je svojim učenicima pokazao karikature poslanika Muhammeda kada je razred raspravljao o slobodi govora.

Dok su francuske vlasti istraživale ubojstvo Samuela Patya i izvršavale mjere protiv osumnjičenih islamističkih militanata, čovjek iz Tunisa smrtno je nožem izbo tri osobe u katedrali u Nici.

U ponedjeljak, u Beču, pucnjava je usmrtila najmanje četiri osobe, a ranila 14 osoba. Policija je pucala u naoružanog napadača i kasnije ga identificirala kao 20-godišnjeg Kujtima Fejzulaija. Islamska država polagala je zasluge za to što stoji iza smrtonosne pucnjave, navodi Glas Amerike.

Inače, kako je navedeno u priopćenju iz Ureda predsjedatelja, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se u Islamabadu sa predstavnicima poslovne zajednice i gospodarstvenicima iz Pakistana.

Delegaciju u Pakistanu je predvodio Abdul Razak Dawood, savjetnik pakistanskog premijera Imrana Khana za trgovinu i investicije, a u delegaciji su bili predstavnici Federacije trgovinske i industrijske komore Pakistana, Federacije poslodavaca Pakistana, predstavnici gospodarskih komora gradova Sialkot i Faisalabad, te privatni poduzetnici.Na sastanku je razgovarano o unapređenju ekonomske suradnje Bosne i Hercegovine i Pakistana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je naglasio posebnu važnost povećanja trgovinske razmjene dvije zemlje. Istaknuo je i značaj implementacije dosada potpisanih sporazuma iz ekonomske oblasti, te važnost pripreme ostalih sporazuma koji će omogućiti intenzivniju ekonomsku suradnju.

Predsjedavajući Džaferović je izrazio zadovoljstvo jučerašnjim susretom sa premijerom Pakistana Imranom Khanom, s kojim je, kako je kazao, razgovarao o konkretnim mogućnostima unapređenja ekonomske suradnje.

Bilo je riječi o mogućnostima da Bosna i Hercegovina, između ostalog, izvozi mlijeko u Pakistan, kao i o suradnji u elektroenergetskom sektoru, drvnoj industriji, te drugim oblastima.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima Zajedničke komisije o ekonomskim pitanjima, koja će, kako je rečeno, zasjedati u Sarajevu u ožujku sljedeće godine. Naglašena je i važnost suradnje gospodarskih komora Bosne i Hercegovine i Pakistana.

Na sastanku je izražena obostrana spremnost za intenzivniju suradnju i snažan interes za povećanje trgovinske razmjene.

U delegaciji, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, su i Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, Dragoljub Reljić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i Amir Ibrović, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close