Cvijanović

Ovdje jednostavno nema budućnosti

''Ovdje jednostavno nema budućnosti'', kaže Cvijanović, ''jer budućnost mora biti plod pregovora i dogovora da bi se izgradila zajednička država''.
Vijesti / Politika | 05. 08. 2021. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istaknula je za Russia Today kako svaka država u kojoj nema dijaloga na kraju atrofira, da je BiH jedna od zemalja bez dijaloga i budućnosti, jer politički predstavnici Bošnjaka to ne žele i za to pokušavaju da prebace odgovornost na Srbe.

"Ne možete nekoga prisiliti da učini nešto ili da bude negdje. Stalno ponižavate jedan od konstitutivnih naroda, obezvređujete ga, nazivate `genocidnim`, `agresorom`, pokušavate da mu oduzmete sve što želite, a zatim kažete hoćete da mu budete partner", rekla je Cvijanović, prenosi Srna.

Ogromno licemjerje

''Ovdje jednostavno nema budućnosti'', kaže Cvijanović, ''jer budućnost mora biti plod pregovora i dogovora da bi se izgradila zajednička država''.

"Ako ta država postoji i ako je zajednička, onda bi trebala odražavati interese svih. U u suprotnom, svi scenariji u budućnosti su mogući", istaknula je, dodavši da se stvari mijenjaju na globalnoj i regionalnoj razini.

Naglasila je kako je stav Republike Srpske poznat a to je poštovanje daytonske BiH i daytonske procedure, što, nažalost, nije bio slučaj ni ranije, a ni sada kada je za visokog predstavnika u BiH imenovan Christian Schmidt bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a.

"Ukazujemo na to već duže vremena, ali međunarodna zajednica to ne želi čuti, pokazujući ogromno licemjerje i zahtjevajući od nas da se ponašamo u skladu s procedurama koje oni sami stalno krše. Rečeno nam je da moramo imati demokratsko društvo, a oni čini sve suprotno principima demokracije", rekla je.

Inzko preuzeo parlament

Drugim riječima, kaže Cvijanović, ne može postojati normalna država u kojoj vam netko spolja može nametnuti neku vrstu zakona.

"Očigledan je nedostatak legitimiteta i zakonskih ovlasti. Institucija visokog predstavnika je nadživjela samu sebe i ona više nije potrebna", rekla je Cvijanović u intervjuu za ruski servis RT.

Upitana da prokomentira dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a koje predviđaju zabranu "negiranja genocida", Cvijanović je istaknula da je Inzko preuzeo, čak i uzurpirao nadležnost parlamenta, koji mora voditi rasprave o bilo kojem zakonu i odlučiti koje se izmjene trebaju donijeti.

Zaključila je da je Inzko samo stvorio nered i kaos, a u sferi odnosa među narodima koji žive u BiH samo je povećano nepovjerenje, umjesto da je radio na pomirenju.

Ocijenila je kako je rezoluciju predstavnika Ruske Federacije i Kine u Vijeću sigurosti UN kojom se predlaže ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH bila odličan pokušaj da se BiH izvuče iz veoma teške situacije u kojoj se našla od završetka rata.

Je li moguć sukob?

''Visoki predstavnici su sve vrijeme tvrdoglavo promovirali sve što je političko Sarajevo željelo, a na štetu dva druga naroda - Srba i Hrvata. Bila bih sretna da je ona usvojena, jer bi se tada mogli konačno vratiti dijalogu unutar BiH", istakla je Cvijanović.

Na pitanje je li moguć otvoreni sukob između dva entiteta ako, na primjer Agencija za istrage i zaštitu BiH pokuša uhititi političare iz Republike Srpske koji odbijaju dešavanja u Srebrenici da nazovu "genocidom", Cvijanović je rekla da bi u tom slučaju moglo nastati mnogo problema i da se nada će u institucijama na razini BiH ipak prevladati razum.

Ona je ukazala da neuravnoteženi pristup mnogih zapadnih zemalja prema BiH budi sumnje, strahove i ogromno nepovjerenje, koje se ne može otkloniti, jer se u parksi vidjelo da je Srpska stalno suočena s dvostrukim standardima.

"Međutim, već dugi niz godina Republika Srpska je jedino funkcionalno okruženje u BiH u kojem se održavaju redovno izbori, gdje se u roku od mjesec dana formira efikasna vlast, dok u drugom entitetu tri godine nakon izbora rezultati nisu primijenjeni, nova vlada nije izabrana. Sljedeće godine ponovo su izbori, a federalna vlada još nije izabrana nakon prošlih izbora i to nikome ne smeta'', rekla je.

Kaže kako ''u drugom entitetu govore o `ravnopravnosti` i `dostignućima civilizacije`, a još postoji ta strašna pojava koja se zove `dvije škole pod jednim krovom`''.

Kopirati
Drag cursor here to close