Miro Kovač

Otvaranje pitanja državne granice bilo bi štetnije za BiH nego za Hrvatsku

Kovač je uvjeren da bi otvaranje pitanja državne granice bilo štetnije za Bosnu i Hercegovinu nego za Hrvatsku.
Vijesti / Politika | 19. 02. 2018. u 19:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač i zamjenica predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nermina Kapetanović predvodili su današnji sastanak u Sarajevu na kojem je potvrđeno da će se nastaviti raditi na unapređenju bilateralnih odnosa i da je Hrvatska spremna aktualizirati otvorena pitanja dviju zemalja među kojima je pitanje državne granice.

U tom pogledu nakon sastanka Kovač je izrazio stav da pitanje državne granice ne treba otvarati jer je to „pandorina kutija“.

''Postoji Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske koji su krajem '90-tih godina potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović i koji se primjenjuje od dana potpisivanja. To funkcionira i granica je definirana, pa prema tome nema smisla to otvarati'', navodi Kovač.

Uvjeren je da bi otvaranje pitanja državne granice bilo štetnije za Bosnu i Hercegovinu nego za Hrvatsku.

Konačnu odluku o navedenom pitanju, smatra Kapetanović, trebale bi donijeti  Vlada Hrvatske i Parlamentarna skupština BiH, koje inače održavaju periodične susrete tokom godine.

''Naglasila bih da Ugovor nije ratificiran ni u Hrvatskom saboru ni u Parlamentarnoj skupštini BiH. Mislim da je dobro što smo razmijenili stavove o pitanju državne granice, koje ćemo morati riješiti s obzirom na poruku koja dolazi iz Strategije za zapadni Balkan u kojoj stoji „da države kandidatkinje moraju riješiti međusobne sporove prije ulaska u EU“. U konačnici mislim da će se Hrvatski sabor i Parlamentarna skupština BiH dogovoriti i nadam se da neće biti potrebna arbitraža'', kaže Kapetanović.

Pozitivan znak u rješavanju pitanja državne granice smatra da predstavlja i današnji sastanak Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojem je Kovač ukazao kako se Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske može raskinuti.

''To je moguće otkazivanje,  da jedna od dviju strana verbalnom notom otkaže taj Ugovor. Treba biti svjestan konsekvenci tog čina i ponavljam ne vidim da je to realno i racionalno te predlažem da se bavimo pitanjima koja su problematična za život ljudi u Hrvatskoj i BiH'', poručio je Kovač, koji od nadležnih aktera u BiH očekuje da provedu Odluku Ustavnog suda o Izbornom zakonu BiH odnosno da dođe do izmjena Izbornog zakona koje će omogućiti ravnopravnost svih naroda i formiranje vlasti nakon izbora.

Posjeta izaslanstva Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora nastavljena je sastankom s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, dok će sutra biti upriličen susret s članovima Predsjedništva BiH i Međureligijskog vijeća u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close