Blokada

Sjednica otkazana: Zastupnici iz RS ne žele sudjelovati

Sljedeća sjednica bit će zakazana početkom devetog mjeseca.
Vijesti / Politika | 27. 07. 2021. u 11:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za danas, otkazana je.

Potvrdio je to novinarima nakon sjednice proširenog Kolegija Doma predsjedatelj Kluba zastupnika Naša stranka - Nezavisni blok Predrag Kojović.

''Održana je sjednica proširenog Kolegija Zastupničkog doma i donesena je odluka da se današnja sjednica otkaže. Sljedeća sjednica bit će zakazana početkom devetog mjeseca'''', kazao je Kojović.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Nebojša Radmanović rekao je kako će se zastupnici iz Republike Srpske nakon dogovora političkih lidera u Banja Luci pridržavati tih odluka lidera do daljeg.

"Pridržavat će se odluka iz više razloga - ne samo zato što su oni njihovi lideri nego što je postignuto jedinstvo u Republici Srpskoj, zajednički nastup, odnosno neučestvovanje u donošenju odluka na nivou BiH", rekao je Radmanović.

Naveo je kako je to ispravan stav.

"Osobno mislim da je vrlo važno da smo svi na istom putu kada se donesu krupne pogrešne odluke ljudi sa strane u BiH, a posebno se odnose na Republiku Srpsku", istaknuo je Radmanović.

Nakon jučerašnjeg sastanka i jesu, kaže on, pa se tako već od jutra pokazuje da u radu nema predstavnika Srba na sjednicama komisija i odbora.

"Oni zastupnički mogu donositi odluke bez prisustva jednog naciona, ali ne mogu da donose odluke kada je u pitanju parlament. Danas neće sudjelovati u radu parlamenta", zaključio je Radmanović.

Naime, jučer su lideri parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, na sastanku u Banja Luci povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Kaznenog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zaključili da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je pojasnio da to znači konkretno da srpski politički predstavnici u institucijama BiH neće sudjelovati u radu i neće donositi nikakve odluke do daljnjeg, dok se ovo pitanje ne riješi.

Kopirati
Drag cursor here to close