Inicijativa

Osuđenim ratnim zločincima ukinuti pravo kandidiranja na izborima?!

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi na sjednici trebali razmatrati izmjene Izbornog zakona
Vijesti / Politika | 23. 01. 2020. u 08:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi na sjednici trebali razmatrati izmjene Izbornog zakona kojima bi se ukinulo pravo da na izborima budu birane, zbog ratnih zločina, osuđene osobe.

Inicijativu za izmjenu tog zakonskog rješenja podnio je izaslanik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) koji je u prijedlogu izmjena pojasnio da birane ne bi mogle biti osobe koje su izdržale kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za to krivično djelo.

Ustavnopravna komisija Doma BiH je utvrdila usuglašenost tog prijedloga zakona sa Ustavom i pravnim sustavom BiH, međutim, članovi te komisije nisu podržali principe predloženog zakona.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i da se po hitnom postupku razmatraju dopune Krivičnog zakona BiH na prijedlog izaslanika iz Kluba Hrvata Zlatka Miletića (Demokratska fronta - DF).

Državni izaslanik predlaže da se Krivičnim zakonom uspostavi odgovornost za osobe koje negiraju genocid i ratne zločine te institucija koje donose odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odluka o imenovanju javnih objekata presuđenim ratnim zločincima osuđenim pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

Tom zakonskom dopunom, pojašnjava Miletić, utvrdila bi se pravna i krivična odgovornost osoba koje negiraju ili ne prihvaćaju presude međunarodnih i domaćih sudova nadležnih za krivična djela ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti.

Na dnevnom redu su i izmjena Zakona o plaćama i naknadama kojima bi se osiguralo povećanje plaće vojnicima i dočasnicima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plaće.

Izaslanici bi danas trebali dati i svoj stav o nekoliko izvještaja među kojima su godišnji izvještaji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za 2017. i 2018. godinu te Specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih odnosno službenih obilježja kao i Izvještaj o radu Pravobraniteljstva.

Pred izaslanicima su i izaslaničke inicijative Denisa Bećirovića koje se odnose na izmjene Ustava u skladu s provođenjem presuda Europskog suda za ljudska prava te izmjena relevantnog zakonodavstva s ciljem provođenja presude tog suda, dok je Miletić zatražio izmjene Zakona o VSTV-u.

Kopirati
Drag cursor here to close