Grlić Radman

Ostvarivanje konstitutivnosti Hrvata u BiH i dalje prioritet RH

Čović je ministra Grlić Radmana upoznao s uočenim izbornim nepravilnostima na nedavnim lokalnim izborima u Mostaru, a koji su, po njegovim riječima, uvelike narušili njihov demokratski karakter
Vijesti / Politika | 19. 01. 2021. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović u utorak se u Zagrebu susreo s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom s kojim je razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i nedavno održanim lokalnim izborima u Mostaru.

Na sastanku je bilo govora i o političkom nastojanju legitimnih političkih predstavnika Hrvata u BiH da sačuvaju status konstitutivnog naroda koji im bezuvjetno jamči Ustav Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Čović je ministra Grlić Radmana upoznao s uočenim izbornim nepravilnostima na nedavnim lokalnim izborima u Mostaru, a koji su, po njegovim riječima, uvelike narušili njihov demokratski karakter.

Također je upoznao ministra o koracima koje je poduzeo kako bi informirao najviše međunarodne političke predstavnike o navedenim nepravilnostima i njihovom mogućem utjecaju na daljnje pogoršanje političke situacije i međunacionalnih odnosa u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH je ustvrdio kako je u potpunosti zastala provedba sporazuma o promjeni Izbornog zakona, kojeg je 17. lipnja 2020. godine dogovorio s Bakirom Izetbegovićem pod pokroviteljstvom predstavnika međunarodne zajednice.

Ministar Grlić Radman tijekom sastanka istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bezuvjetno podržavaju legitimne političke zahtjeve legitimnog političkog vodstva Hrvata u BiH.

Također je kazao da bi ispunjavanje spomenutih zahtjeva nesumnjivo doprinijelo stabilizaciji i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, a samim time i njezinim euroatlantskim perspektivama i ambicijama.

Na kraju susreta Grlić Radman još jednom je istaknuo kako će stvarno ostvarivanje ustavno zajamčene konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH i dalje biti jedan od političkih prioriteta Republike Hrvatske, navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close