Nakon oružanih sukoba

Revizija posmrtnih ostataka u BiH: Ostalo je oko 2.000 NN slučajeva

Ostalo je oko 2.000 NN slučajeva na čijem rješavanju treba dalje raditi
Vijesti / Politika | 30. 11. 2017. u 20:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bljesak.info / Ilustracija

Voditelj programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za zapadni Balkan Matthewa Holliday kazao je danas da je revizijom posmrtnih ostataka koji se nalaze u 12 mrtvačnica u BiH dosad identificirano 115 osoba, a resocijacijom kostiju pronađeni su ostaci 948 osoba koje su ranije identificirane.

Po njegovim riječima ostalo je oko 2.000 NN slučajeva na čijem rješavanju treba dalje raditi. Oko 1.700 slučajeva vezano je za oružane sukobe u BiH, imaju izoliran DNK profil koji se ne podudara s postojećih 8.000 setova referentnih uzoraka.

''Ti rezultati upućuju na mogućnost pogrešnih identifikacija, u razdoblju prije uvođenja DNK analize u proces identifikacije. Taj problem može se riješiti prikupljanjem većeg broja referentnih uzoraka od porodica koje su identifikaciju vršile vizualnim prepoznavanjem '', kazao je novinarima Holliday.

Proces pregleda NN slučajeva u mrtvačnicama počeo je 2013. po instrukciji Tužiteljstva BiH, na inicijativu Instituta za nastale osobe BiH, a ICMP je pružao tehničku podršku u radu forenzičkih antropologa, opreme, prikupljanja identifikacije, koordinacije s ostalim članovima radnih grupa, te pripremi stručnih izvještaja za Tužiteljstvo o pregledu svakog objekta.

 Danas je kazano i to da postoji oko 30.000 referentnih uzoraka koji nemaju podudaranje što je oko 7.800 nestalih osoba s teritorije BiH. Holliday kaže da će taj proces biti nastavljen, ne može se procijeniti kad će biti završen, ali da "obitelji koje su dale referentne uzorke krvi neće ostati s praznim grobnicama".  

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić podsjetio je da je cilj revizije da se utvrde novi identiteti i stvarno stanje sa svih lokacija na kojima su vršene ekshumacije. Ističe da će taj proces trajati još dvije do tri godine, a trebat će razumijevanje institucija vlasti BiH jer će im za taj proces trebati značajna količina novca.

ICMP je uspostavio i novu laboratoriju sa sjedištem u Hagu u kojoj će se koristiti najnovija tehnika za analizu, čime će znatno biti povećane šanse za identifikaciju žrtava.

Kopirati
Drag cursor here to close