Tko pije, a tko plaća

Osmanović: Zastupnici SDP-a i DF-a željeli su da "unište" zakon o MIO

Osim zastupnika SDA na izvanrednoj sjednici Zastupničkom doma danas se nisu pojavili ni zastupnici HDZ-HNS-a, kao ni HDZ-a 1990.
Vijesti / Politika | 23. 01. 2018. u 14:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da su zastupnici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte željeli da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH bude usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ne bi koristeći jedan član Poslovnika zakazali izvanrednu sjednicu, nego bi se prethodno konsultirali i dogovorili s pozicijom", izjavio je šef Kluba SDA Ismet Osmanović novinarima nakon neodržavanja navedene sjednice zbog nedostatka kvoruma.

Smatra da su zastupnici SDP-a i DF-a, opredjeljujući se da sami djeluju, pokazali da im nije bio cilj zakon već "predstava teatarskog karaktera" u sali Parlamenta FBiH.

"Što su mogli očekivati da pozicija dođe na njihovu sjednicu i da podrži njihov zakon. To je apsurd kojeg nema nigdje u demokratskom svijetu", naglasio je Osmanović.

Dodaje da je drugi cilj koji su zastupnici SDP-a i DF-a željeli postići sazivanjem izvanredne sjednice je taj da „unište" novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji se nalazi na dnevnom redu sutrašnje izvanredne sjednice Zastupničkog doma, koju je sazvao Kolegij doma.

"Zakazujući sjednicu dan prije sjednice na kojoj je predviđeno da se usvoji zakon o MIO zastupnici SDP-a i DF-a željeli su da naprave takvu atmosferu u Parlamentu da se odgodi sutrašnja sjednica, da netko eventualno ne glasa za zakon o MIO i da nam propadne ovaj veoma važan reformski zakon. To naravno nismo htjeli dozvoliti i mi ćemo sutra održati izvanrednu sjednicu i usvojiti zakon o MIO", istakao je Osmanović. 

Navodeći  da "SDP i DF idu s floskulama da tobože SDA i HDZ BiH rade zajedno na nekim projektima, kako je sve to neki dogovor" tvrdi da to nema nikakve veze sa stvarnošću budući da je SDA pokazala da samostalno vodi politiku, koja je prije svega orijentirana ka građanskim rješenjima i multietničkoj BiH.

"Mi nemamo nikakve potrebe da se nekom dodvoravamo. SDP je smatrao i sa zaključkom koji je Damir Mašić predlagao u Zastupničkom domu o multietničkom nazivu javnih poduzeća da će postići efekte da se tobože svađaju SDA i HDZ i time uruši parlamentarnu većinu. On je u početnoj fazi mislio da SDA neće podržati taj zakon i onda da ima političku podlogu da napadne SDA da je sa HDZ-om. Tom prilikom smo bh. javnosti pokazali da mi nemamo tu dilema da smo protiv bilo kakvih multietničkih naziva javnih poduzeća, te su i oni ostali iznenađeni našim stavom",  podcrtao je Osmanović.

Podsjetio je da su zastupnici SDP-a, DF-a i SDA prije dva mjeseca razgovarali o zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

"Tada smo rekli da smo voljni doći do zajedničkog teksta. Čak smo bili u njihovim prostorijama i ponudili im da zakon ide u redovnu proceduru u formi nacrta. To je važno jer nismo željeli da se amandmanski preglasavamo oko određenih rješenja, nego da u samoj formi nacrta i u javnoj raspravi o tom zakonu dođemo do najkvalitetnijeg zakona. Oni to nisu željeli i ostali su pri stavu da isključivo oni mogu biti predlagači i da zakon ide u hitnoj proceduri, te su napravili ovo što su napravili sazivanjem izvanredne sjednice", objasnio je Osmanović.

Osim zastupnika SDA na izvanrednoj sjednici Zastupničkom doma danas se nisu pojavili ni zastupnici HDZ-HNS-a, kao ni HDZ-a 1990. Sjednicu su zakazali zastupnici SDP-a i DF-a radi razmatranja Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH na koju su stigla 43 zastupnika, među kojima su bili oni iz SBBBiH, SDP-a, DF-a, Stranke za BiH, A-SDA, BPS-a i Naše stranke. Prema Poslovniku potrebno je bilo 50 zastupnika, te sjednica nije održana.

Kopirati
Drag cursor here to close