'Najozbiljnija kriza'

Osmanović: OHR se mora uključiti

''Ne samo da OHR mora reagirati OHR je povukao potez, mi činimo sve da deblokiramo institucije. Zna se tko vrši blokadu. Prema tome, OHR se mora uključiti''
Vijesti / Politika | 20. 09. 2021. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik i zastupnik SDA Adil Osmanović komentirao je za N1 današnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te rekao kako je BiH trenutno u jednoj od najozbiljnijih kriza od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma te da je jedno od rješenja i smjena člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predstavnici iz Republike Srpske danas nisu došli na sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a na pitanje N1 je li ovo vrhunac krize, Osmanović navodi kako se može reći da je ova sada kriza jedna od najozbiljnijih kriza od potpisivanja Dayttonskog mirovnog sporazuma, pogotovo ako u pitanje dođe usvajanje proračuna institucija države BiH.

''Mi smo danas morali održati tu sjednicu, i održana je u skladu sa poslovnikom. Još u srpnju kad smo prihvatili da odgodimo održavanje sjednice, najavili smo da ćemo je održati u rujnu i to smo i uradili. Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine je jasan – kvorum je većina od ukupnog broja izabranih zastupnika. To je negdje 22, danas su svi bili, osim 3 zastupnika iz RS od ukupno 14'', rekao je Osmanović.

Kazao je i da ima svrhe od zasjedanja te da ne mogu prihvatiti da je i Zastupnički dom blokiran, kad ne može biti blokiran, kako je istaknuo, jer poslovnikom je jasno određeno kad može zasjedati.

''Da smo prihvatili da ne održimo sjednicu i mi bismo samim time uradili na blokadi institucija'', dodao je.

''Ne smijemo dozvoliti da je blokiran i Zastupnički dom''

''Pokazali smo da ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da ne dođe do blokade Zastupničkog doma. Za proračun mora postojati opća većina i entitetska. Danas je postojala snažna opća većina, ali nije bila entitetska većina. Sada taj proračun ide na usuglašavanje Kolegija Zastupničkog doma, a ako ne postignu suglasnost, ide ponovo u Zastupnički dom i ako ista parlamentarna većina ga usvoji, Zastupnički dom je završio i proračun je usvojen i šalje se prema Domu naroda'', istaknuo je.

Hrvatski zastupnici tražili su danas da se sjednica prekine, a Osmanović je naveo kako ''nemaju hrvatske ni srpske zastupnike, već da imaju zastupnike koji su izabrani sa prostora RS, a iz Federacije BiH su zastupnici iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda'', te kazao kako je to građanski dom.

''Ne smijemo dozvoliti da je blokiran i Zastupnički dom. Ovim pokazujemo da postoji spremnost da se radi u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Daytonski sporazum je predvidio i OHR, odnosno da oni koji blokiraju institucije, da OHR to mora riješiti'', istakao je za N1 Adil Osmanović.

S obzirom na današnje napise o tome da je na sjednici prisustvovao i Nebojša Radmanović, Osmanović je kazao kako na proširenom kolegiju nije bio.

Što je izlaz iz krize?

''Da se radi u institucijama BiH. Svi poslanici su trebali doći jer je sjednica zakazana i prije odluke o Izmjeni i dopuni Krivičnog zakona BiH. Svi su se bili usaglasili i odgodili sjednicu u julu i prema tome, danas se trebalo doći i raditi. Parlamentarna skupština BiH nijednim potezom nije uticala na donošenje odluke o Izmjeni Kaznenog zakona BiH i ne vidim zašto blokirati institucije BiH. Ukoliko političari iz RS smatraju da treba razgovarati, adresa je OHR'', izjavio je Osmanović.

Dodao je i da je Zakon o zabrani negiranja genocida na snazi, i da kada je u pitanju zakon koji je nametnuo visoki predstavnik, procedura je takva da taj zakon mora biti usvojen u istovjetnom tekstu u Zastupničkom domu i u Domu naroda. Tek kada ga usvoji Parlamentarna skupština u narednom vremenu se može razgovarati o dopuni i izmjeni, rekao je Osmanović za N1.

''OHR se mora uključiti''

Komentirao je novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta te rekao da li smatra da će koristiti bonske ovlasti.

''Zašto je Daytonski sporazum predvidio postojanje OHR-a? Zato što su se i tada vidjeli sve nedostaci i mogućnosti blokade. Ovo će proizvesti sljedeću stvar: Ne samo da OHR mora reagirati OHR je povukao potez, mi činimo sve da deblokiramo institucije. Zna se tko vrši blokadu. Prema tome, OHR se mora uključiti – ili razgovarati ili povući određene sankcije“, naglasio je.

Da li je smjena Dodika rješenje?

Na pitanje voditelja da li je smjena člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika rješenje, Osmanović odgovara da ''ako se Dodik nastavi ovako ponašati, naravno da je to jedno od rješenja''.

''To će biti neminovnost ukoliko se na ovakav način nastave osporavati državne institucije i legalitet visokog predstavnika. Ili neki razgovori sa ljudima koji blokiraju… Ovako još jedno vrijeme može potrajati, ali ćemo ići u još veću krizu'', poručio je Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close