Sud izrekao presudu

Oslobođen Hamdija Lipovača

Odlukom Suda Hamdija Lipovača, Alen Gluhalić, Aida Džambegović, Senka Zolić i Sead Dupanović oslobođeni su krivice koja im se stavljala na teret.
Vijesti / Politika | 26. 03. 2018. u 12:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhiva  / Anadolija

U Županijskom sudu u Bihaću u ponedjeljak su izrečene presude u predmetu Hamdija Lipovača i ostali.

Odlukom Suda Hamdija Lipovača, Alen Gluhalić, Aida Džambegović, Senka Zolić i Sead Dupanović oslobođeni su krivice koja im se stavljala na teret.

Tužiteljstvo Unsko-sanske županije (USŽ) je teretilo Lipovaču, bivšeg načelnika Bihaća i premijera USŽ, Alena Gluhalića, Aidu Džambegović, Senku Zolić i Seada Dupanovića da su prilikom izvođenja radova na Sportsko-rekreativnom centru "Stens" u Bihaću od 2006. do 2009. godine iskorištavali svoje položaje te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova na štetu Općine Bihać pribavili sebi imovinsku korist.

Prvooptuženi Lipovača je oslobođen optužbi za kazneno djelo zloupotreba položaja na štetu Općine Bihać, koja je iznosila više od 516.000 KM, piše Dnevni avaz.

Također, Senka Zolić je oslobođena, a bila je optužena za nesavjestan rad u službi kao stručni savjetnik tadašnjeg načelnika Lipovače.

"Vijeće nije našlo direktnu vezu činjenja ili propuštanja činjenja optuženih u vezi sa onim što im se optužnicom stavlja na teret. Sud nije našao dokaze koji bi upućivali da je postojao dogovor i predumišljaj da se odšteti općina Bihać", kazao je Reuf Kapić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Županijsko tužiteljstvo u Bihaću smatra da su optuženi uvećanjem vrijednosti izvedenih radova na centru 'Stens', na štetu općine Bihać, pribavili korist formi AGRA d.o.o. u ukupnom iznosu od oko pola milijuna maraka, kao i da su korištenjem krivotvorenih isprava omogućili toj firmi da dobije kredit od 850.000 maraka.

Po izricanju presude Lipovača je kazao da će se odazvati svakom sudu u državi koji ga pozove da bi dokazao svoju nevinost.

''Ovo je treća oslobađajuća presuda na tri različita suda. Jedino što mogu reći jeste da se svakom sudu ove zemlje moram odazvati. Ako su tri presude bile oslobađajuće, a Županijsko Tužiteljstvo i dalje inzistira na svemu - mogu samo zaključiti da je njihova želja, kao i njihovih političkih mentora da mene smaknu iz politike'', rekao je Lipovača.

Ahmet Delić je zbog bolesti izuzet iz optužnice.

Protiv bivšeg premijera Unsko-sanske županije i načelnika Bihaća, Lipovače, 26. veljače je potvrđena još jedna optužnica a postupak se vodi pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu, navodi BIRN.

Presuda za zloupotrebe pri izgradnji sportskog igrališta 'Stens', nije konačna i na nju postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close