Di su pare?

OSCE: Zakonska obaveza osigurati sredstva za financiranje izbora

"Pokušaji opstrukcije izbornog procesa, uključujući tu i namjernu opstrukciju procesa osiguravanja sredstava za financiranje izbora, mogli bi dovesti do povrede političkih prava svih građana BiH", poručuju.
Vijesti / Politika | 09. 06. 2020. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kontinuirano propuštanje da se osiguraju sredstva za financiranje općinskih izbora u BiH predstavlja kršenje odredbi Izbornog zakona BiH, narušava demokraciju i ustavni poredak te podriva nezavisnost i nepristranost institucija na državnom nivou", komentar je OSCE-a na neusvajanje proračuna i lokalnim izborima zakazanim za 2020. godinu.

Rok u kojem su nadležne institucije BiH bile dužne osigurati sredstva za izbore istekao je 22. svibnja, podsjećaju iz OSCE-a.

"Pokušaji opstrukcije izbornog procesa, uključujući tu i namjernu opstrukciju procesa osiguravanja sredstava za financiranje izbora, mogli bi dovesti do povrede političkih prava svih građana BiH", poručuju za N1.

OSCE podsjeća sva nadležna tijela, uključujući Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna sredstva za financiranje izbora.

"Potrebno je hitno osigurati neophodna sredstva, usvajanjem Proračuna institucija BiH ili donošenjem posebne odluke o financiranju", zaključuju.

Kopirati
Drag cursor here to close