Izbori

OSCE razočaran Dodikom i Čovićem

"Uvjetovanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama oko sastava SIP BiH vlasti riskiraju da naruše ustavni poredak i funkcioniranje demokracije.''
Vijesti / Politika | 22. 05. 2020. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je razočarana nedavnim izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića i zanemarivanjem demokratskih standarda u vezi sa održavanjem izbora.

"Uvjetovanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama oko sastava SIP BiH vlasti riskiraju da naruše ustavni poredak i funkcioniranje demokracije. Opstruiranje izbora na ovaj način kršilo bi politička prava svih građana BiH i bilo bi u suprotnosti sa opredjeljenjima BiH kao države članice OSCE-a da organizira i održava izbore u skladu s međunarodnim obavezama i standardima, uključujući i obaveze OSCE-a", priopćili su.

Pročitajte još

Podsjećaju sve nadležne organe, uključujući i Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, na zakonsku obavezu osiguravanja adekvatnih sredstava za organiziranje izbora. Postupajući u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, SIP BiH raspisalo je lokalne izbore 7. svibnja, što znači da sredstva za financiranje izbornog procesa moraju biti osigurana do 22. svibnja.

"Sve primjedbe u vezi sa procesom imenovanja članova SIP BiH bi trebalo rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne putem političkih blokada. Misija OSCE-a u BiH poziva sve strane da se uzdrže od politiziranja SIP BiH. U sastavu te institucije trebaju raditi visoko kvalificirane, stručne i nepristrasne osobe, koje su po zakonu obavezne nadgledati provedbu Izbornog zakona BiH na potpuno neovisan i nepristrasan način", kažu iz OSCE-a.

Naglašavaju, da su se sve države članice OSCE-a, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obavezale da će brzo postupiti po izbornim preporukama OSCE-ovog ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Na taj način bi se unaprijedio izborni proces u BiH i to je ono na šta bi vlasti i institucije trebalo da usmjere svoju pažnju i postupke.

Kopirati
Drag cursor here to close