Politizacija Izvještaja

OSCE, Veleposlanstvo SAD i OHR:  Genocid  potvrđen presudama dva međunarodna suda 

Politizacija Izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja europske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost,
Vijesti / Politika | 14. 08. 2018. u 20:20 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika najoštrije osuđuju cinično korištenje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom periodu. 

Politizacija Izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja europske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost, navodi se u zajedničkoj izjavi Misije OSCE-a, Veleposlanstva SAD-a i OHR-a. 

Kako je istaknuto u izjavi Izvještaj je pomogao zajednicama u Bosni i Hercegovini da krenu naprijed i teže pomirenju i miru, a mnogi od rezultata Izvještaja su verifikovani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih i inozemnih sudova. 

''Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od  dva međunarodna suda. Činjenice se neće promijeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše istorija. Da budemo jasni, nitko ne demonizuje Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsjednik Republike Srpske i drugi. Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod'', naglašeno je u izjavi. 

Također je navedeno da je nakon njegovog usvajanja, Izvještaj predstavljao važan korak naprijed u naporima da se postigne pravda te da se ti napori nastavljaju i danas. 

''Misija OSCE-a u BiH je u nekoliko navrata isticala da su tužiteljstva i sudovi na nivou Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kao i Tužilaštvo BiH i Sud BiH, do sada završili rad na skoro 500 predmeta ratnih zločina. 

Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine pokazale su snažnu predanost utvrđivanju istine i osiguravanju da svi ratni zločini budu efikasno istraženi i procesuirani, bez obzira na etničku pripadnost počinioca ili žrtve. Pozivamo na nastavak podrške tim institucijama na svim nivoima procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako bi im se omogućilo da završe taj proces i osiguraju pravdu za žrtve'', stoji u zajedničkoj izjavi Misije OSCE-a, Veleposlanstvo  SAD-a u BiH i OHR-a povodom zaključaka Narodne skupštine RS-a u vezi sa Izvještajem Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004.godine.

Kopirati
Drag cursor here to close