Automatska dodjela predmeta

Osam predmeta pred tužiteljstvom zbog izbora u Mostaru

Navodi se kako Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar u jednom formiranom predmetu postupa po tri zaprimljene kaznene prijave istovjetnog sadržaja i to od HNS-a BiH, GO HDZ-a BiH Mostar i MUP-a HNŽ, te je od nadležnog MUP-a HNŽ...
Vijesti / Politika | 07. 01. 2021. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Županijskom tužiteljstvu HNŽ Mostar je formirano osam predmeta vezano za izborni proces u BiH i svi su uzeti u rad i trenutno su u fazi provjere navoda iz prijava, te na njima radi više tužitelja koji su zaduženi putem sustava za automatsku dodjelu predmeta, priopćeno je to iz kantonalnog Tužiteljstva.

Navodi se kako Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar u jednom formiranom predmetu postupa po tri zaprimljene kaznene prijave istovjetnog sadržaja i to od HNS-a BiH, GO HDZ-a BiH Mostar i MUP-a HNŽ, te je od nadležnog MUP-a HNŽ, odnosno policijske agencije, zatražilo provjeru navoda kaznenih prijava u cilju utvrđivanja osnova sumnje o eventualnom postojanju kaznenih djela, odnosno njihovih počinitelja, kao što je to uobičajena praksa i u svim drugim slučajevima.

''Odlukom VSTV-a BiH od 30.9.2020. godine rad na predmetima vezanim za izborni proces u BiH je proglašeno kao prioritet u radu svakog tužiteljstva u Bosni i Hercegovini. Monitoring nad radom tužiteljstava u BiH u ovim predmetima obavlja Misija OESS-a u BiH i nadležno Tužiteljstvo jedanput tjedno izvješćuje nadležni Ured Misije OESS-a u Mostaru o svojim postupanjima u već formiranim predmetima, odnosno o svim novim predmetima'', navodi Tužiteljstvo HNŽ i dodaje kako  ''najenergičnije odbacuje insinuacije i neistine, iznesene u pojedinim medijima, o tome da se procesne radnje u navedenim predmetima poduzimaju ciljano na štetu bilo kojeg naroda i u korist nekog političkog subjekta''.

''Smatramo da su ispod svake razine pristojnosti javnog komuniciranja, te ih ovom prilikom ne želimo komentirati. Tužitelji tužiteljstva HNŽ Mostar u svom radu u svim predmetima postupaju profesionalno, nepristrano i sukladno svim zakonskim propisima, profesionalnim standardima i Etičkim kodeksom kojima su regulirana prava i obveze tužiteljstava u BiH, te će tako raditi i ubuduće'', navodi se.

U priopćenju se ističe kako iznošenje neistina o radu Tužiteljstva u cjelini i pojedinih „dežurnih“ tužitelja, te stajanje na stranu osuđenika, a ne pravde, vezano za izborni proces u Stocu iz 2016. godine, smatraju svojevrsnim pritiskom na profesionalan i zakonit rad, te da to ne doprinosi uspostavi vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

''Da podsjetimo objektivnu javnost da je u slučaju izbora u Stocu iz 2016. godine ŽT Mostar podiglo više optužnica protiv više optuženika i da su sve završile osuđujućim presudama, te da su po pravnim lijekovima potvrđene i na Ustavnom sudu BiH, dok se jedan predmet vodi po žalbi na Županijskom/Kantonalnom sudu u Mostaru. Sve to ukazuje na zakonitost postupanja i ispravnost donesenih odluka tužitelja ovog Tužiteljstva'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close