Izjave o prevarama

Optužbe susjedima: Udruženi zločinački poduhvat na izborima u BiH?!

Činjenica je da su izbori u našoj zemlji mnogima prilika da zloupotrebom tuđeg biračkog prava ostvare rezultat više. Posebna prilika za to su glasovi putem pošte.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2020. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović rekao je za Federalnu televiziju kako sumnja da ''službe susjednih zemalja udruženim zločinačkim poduhvatom rade na zloupotrebi biračkog prava bh. glasača''.

''Imam opravdane sumnje da se radi o organiziranom udruženom zločinačkom poduhvatu radi na zloupotrebi biračkog prava, ali ne samo od individualaca već i službi susjednih zemalja''. izjavio je Arnautović.

FTV navodi kako je sve više onih koji prijavljuju da se nalaze na biračkim popisima za glasovanje iz inozemstva, iako nikada nisu živjeli izvan Bosne i Hercegovine.

''Ne znam što je taj član mislio i nisam sklon da ukazujem na te probleme i nemam nikakvih dokaza da su neke sigurnosno-obavještajne službe uključene u to. Paušalno donositi neke svoje zaključke u zemlji kao što je BiH je jako neprimjereno i opasno'', kaže Vehid Šehić, bivši član SIP-a BiH.

Objašnjenje na koje službe i kojih zemalja je Arnautović mislio, iako su uputili zahtjev, novinari nisu dobili.

Činjenica je da su izbori u našoj zemlji mnogima prilika da zloupotrebom tuđeg biračkog prava ostvare rezultat više. Posebna prilika za to su glasovi putem pošte.

Tako će Dajana Pantić svoje biračko pravo ostvariti dva puta. U odustvu, ali i u svom gradu.

''Kad sam ukucala svoje ime i prezime, izbacilo je istu godinu rođenja i prebivalište Banja Luka. Znači da me netko prijavio, neko fizičko lice me prijavilo iz Srbije da ću glasovati otuda i da nisam trenutno u Banja Luci'', navodi Dajana.

''Osim sebe, letimičnim pregledom našao sam imena još deset ljudi koji su ili moji prijatelji, kumovi ili poznanici ili njihova djeca'', dodaje Velimir Zdjelar.

Prijave koje SIP sada provjerava rezultat su građanskog angažmana, oni sami sebe pronalaze na popisima, ali upitno je koliko godina unazad je netko glasao u njihovo ime.

''Kad budemo glasovali na sljedećim izborima da javimo njima da oni ponište taj glas iz inostranstva. Sad, ne zanima mene poništenje glasa, mene zanima otkud njima moji osobni podaci'', ističe Dajana.

''Iza toga stoje stranke. Zašto bi to pojedinac samoinicijativno radio? Pitao bi se za koga to treba raditi, za koga mora na taj način registrirati'', smatra Šehić.

I dok lideri političkih stranaka ne postižu konsenzus o izmjenama Izbornog zakona kojim bi omogućili svakom građaninu da bira i bude biran, ni tehničke izmjene poput identifikacije otiskom prsta, skeniranja listića, prozirnih kutija, videonadzora nisu im prioritet, jer sve to ne ostavlja prostora za nastavak izbornih prevara i krađe glasova, navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close