Načelničko mjesto

Optužbe iz Odžaka: Središnje izborno povjerenstvo u službi HDZ-a

Ova koalicija navodi kako je u  prigovoru je navedeno i kako Središnje Izborno povjerenstvo nije smjelo objavljivati glasove koji su stigli putem pošte, prije nego su objavljeni potvrđeni glasovi.
Vijesti / Politika | 06. 01. 2021. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine, prilikom lokalnih izbora 2020. godine u Odžaku, stavilo se u službu Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH'', objavila je Hrvatska koalicija HSP BiH – HDZ 1990 za Odžak.

U priopćenju se tvrdi da svi koji su pratili izbore u Odžaku i tijek objavljivanja preliminarnih rezultata, znaju da je, što se tiče izbora za načelnika, na redovitim biračkim mjestima, unatoč niza kršenja izbornih pravila, procedura i Izbornog zakona, od strane HDZ BiH, pobijedio kandidat Hrvatske demokratske zajednice 1990, Drago Zečević.

''Međutim, nakon objave potvrđenih rezultata, kad su pribrojeni glasovi pristigli putem 'pošte', kandidatkinja HDZ-a BiH uvjerljivo pobjeđuje. U normalnim okolnostima pobjedniku se čestita, ali u ovom slučaju nije riječ o pobjedi, već o, najjednostavnije kazano, krađi'', navodi se u priopćenju i dodaje kako je koalicija nakon objave rezultata, u propisanom roku, podnijela prigovor Središnjem izbornom povjerenstvu, gdje su točno navedene sve nepravilnosti koje su se događale, prije i tijekom izbornog dana, precizno navodeći biračko mjesto i osobe koje su sudjelovale u tim, nezakonitim, radnjama.

''Primjerice navedeno je da je u Posavskoj Mahali došlo do pokušaja lažnog predstavljanja birača kako bi se glasovalo u ime druge osobe. To za SIP nije bila nikakva nepravilnost, pa ni to što je biračko mjesto zatvoreno jedan sat ranije, čime je jednom broju birača bilo onemogućeno glasovanje. Poznata su, i navedena, imena osoba koje su organizirale tu prijevaru, postoji i policijski zapisnik o tom slučaju, ali po SIP-u, sve je bilo regularno. Dalje je navedeno da se na biračkom popisu za glasovanje putem pošte našao veliki broj birača čiji je identitet ukraden na način da ih je netko drugi prijavio i glasovao umjesto njih. Na popisu se, između ostalih, nalaze dvije preminule osobe i jedna osoba koja se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, a prijavljene su za dopisno glasovanje u Republici Hrvatskoj. Imena tih osoba su navedena, što je jednostavno i provjeriti, ali očito da institucije koje su odgovorne i nadležne za osiguranje zakonitosti provođenja izbora i zaštitu osobnih podataka građana to ne žele, odnosno s pravom možemo tvrditi da su se stavili u službu nekih političkih partija'', navodi se.

Ova koalicija navodi kako je u  prigovoru je navedeno i kako Središnje Izborno povjerenstvo nije smjelo objavljivati glasove koji su stigli putem pošte, prije nego su objavljeni potvrđeni glasovi.

''Na taj način moglo se dogoditi da je netko glasovao dva puta, odnosno da mu je upisan glas putem pošte, za koji ga je netko lažno prijavio, a kad se pojavio na svom redovitom biračkom mjestu upućen je na biračko mjesto za nepotvrđene birače i tamo bi glasovao, što bi, praktički bilo drugi put. Na ovaj navod Središnje izborno povjerenstvo, u svom odgovoru, nije uopće imalo nikakav komentar, vjerojatno zato što nemaju nikakav opravdan razlog za takvo, nedopušteno, postupanje'', navodi se.

Dodaje se kako je prigovor je podnijela i stranka HDZ 1990, ali sve je odbijeno pod izgovorom da su prigovori neutemeljeni.

''Posebno je znakovito ponašanje SIP-a po pitanju prigovora koji su bili od strane pojedinaca-birača, čiji su identiteti zloupotrijebljeni za dopisno glasovanje. Tu se radi o podnesenim, potpisanim izjavama, 62 osobe koje potvrđuju da se nikada nisu prijavile za dopisno glasovanje, a da su se našli na popisu birača prijavljenih za dopisno glasovanje. Uz potpisanu izjavu priložili su i preslik osobne iskaznice i kontakt telefon. Sve su to prijavili Središnjem izbornom povjerenstvu, ali nikakvog postupanja, s njihove strane nije bilo. I to je, valjda, po njima, neutemeljeno? Na ovom slučaju se još jednom potvrđuje naša tvrdnja o pristranom djelovanju SIP-a, jer je za istu nepravilnost (zloporaba dopisnog glasovanja), poništilo glasovanje u Srebrenici, a za Odžak su objavili potvrđene rezultate, po njima, dakle,“sve u redu“. Posebice je, najblaže kazano, „sumnjivo“ što ovaj problem (prigovor od 62 glasača), nikada nije bio na dnevnom redu neke od sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva. Ovo može svatko provjeriti, jer su sjednice prenošene uživo preko youtube kanala i još uvijek se nalaze na internetu'', navedeno je.

U priopćenju se navodi i kako je ''možda još poraznije, i još više obeshrabruje građane, djelovanje i postupanje Apelacijskog odjela Suda Bosne i Hercegovine, koji je u svom odgovoru naveo da nema dokaza o kršenju Izbornog zakona, a niti drugih zakona, tako da je i za njih ovaj problem riješen''.

''Kao da se ne radi o krađi identiteta, lažnom predstavljanju, zloporabi položaja, krivotvorenju potpisa i drugim nezakonitim radnjama. Možemo reći, mada je to manji problem, da su po ovom pitanju ostali nijemi i Ured OSCE-a, a i nevladine organizacije koje se bave promatranjem provođenja izbora, kao da su i one postale, u biti „vladine organizacije“'', navodi Hrvatska koalicija HSP BiH – HDZ 1990 za Odžak.

Kopirati
Drag cursor here to close