Izborni zakon, fotelje i SDA

Optimist Čović: Dalje neće ići!

Čović je rekao da, ako se postigne dogovor oko modela Izbornog zakona i rješavanja drugih pitanja, nema nijednog razloga da nova Vlada Federacije ne bude sastavni dio agende.
Vijesti / Politika | 10. 09. 2020. u 09:47 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će se 16. rujna sastati s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, s kojim će nastojati da definira okvir za saradnju, te istaknuo da je optimista da će doći i do dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Pročitajte još

Čović je podsjetio da, prema dijelu sporazuma o Mostaru od 17. rujna, ova stranka ima obvezu da sa SDA počne pregovore i da ih završi do 17. prosinca.

"A, onda, u parlamentarnu proceduru da uključimo sve druge stranke, u godini koja prethodi godini općih izbora", rekao je Čović za Dnevni avaz.

Čović je istaknuo da je koalicijski kapacitet izgubljen već duže vrijeme, godinu ili više, te da SDA pokušava na razne načine popunjavati mjesta koja formalno pripadaju hrvatskom narodu.

"Recimo, Središnje izborno povjerenstvo, kaže se da će tamo biti dva Hrvata, a onda SDA, preko Zastupničkog doma i većine glasova, popuni ta dva hrvatska mjesta. Naravno da smo vrlo jasno stavili do znanja da to dalje neće ići", rekao je lider HDZ-a.

Napomenuo je kako se na sličan način može govoriti i o drugim funkcijama na razini BiH koje su nacionalno prepoznate.

"Logično je da se partneri međusobno dogovaraju. Ali, recimo, za Središnje izborno povjerenstv smo saznali na samoj sjednici Doma. To je nedopustivo. Na sličan način možemo govoriti o direktoru federalne policije, o Komisiji za vrijednosne papire", naveo je Čović.

Prema njegovim riječima, to pitanje će ponovo otvoriti kako bi vidio ima li dovoljno volje s jedne i druge strane da se napravi zajednički iskorak.

"Ovih dana, razgovarao sam i s Fahrudinom Radončićem i Miloradom Dodikom. Željeli smo napraviti jedan plan što uraditi u ova dva-tri mjeseca. Sastanak 16. rujna će puno stvari definirati u toj našoj agendi kada je u pitanju relacija SDA-HDZ", rekao je Čović.

Ocijenio je katastrofalnim da su u posljednjoj godini na razini BiH izvršena dva-tri imenovanja, a da najmanje tridesetak imenovanja stoji zbog izostanka dogovora.

"Moramo sjesti i reći da je došlo vrijeme za to. To su Uprava za neizravno oporezivanje, mnoge agencije, direkcije. Spremni smo oko svega da pregovaramo, naravno po načelima koje smo do sada imali", rekao je Čović.

Kada je riječ o imenovanju nove vlade Federacije BiH, Čović je rekao da, ako se postigne dogovor oko modela Izbornog zakona i rješavanja problema u vezi s drugim pitanjima, nema nijednog razloga da i to ne bude sastavni dio agende.

Kopirati
Drag cursor here to close