Odgađanje izbora

Opozicija priprema velike prosvjede u BiH

U priopćenju stoji kako su jednoglasni u namjeri da neće dopustiti da vladajući iskoriste stanje pandemije i navodnu brigu za zdravlje građana kako bi umrtvili i spriječili opoziciju...
Vijesti / Politika | 13. 07. 2020. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nećemo dopustiti da vladajući kidnapiraju demokratsku volju građana'', poručeno je sa sastanka čelnika stranaka opozicije.

Online sastanku su prisustvovali Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

''Sve više se u režiji koalicije SDA, SNSD i HDZ spominje mogućnost dodatnog odlaganja lokalnih izbora. Neusvajanje državnog proračuna je samo jedan od planiranih scenarija'', navodi se u zajedničkom priopćenju.

Kažu kako pokušaj vladajućih stranaka da ''demokraciju stave u karantenu i na taj način suspendiraju pravo građana da biraju i budu birani predstavlja točku koju neće tolerirati ni opozicijske stranke, ali ni građani u Bosni i Hercegovini''.

''Zbog toga i na ovaj način želimo vrlo jasno poručiti kako je presudno važno da se osiguraju sredstva za održavanje lokalnih izbora u ovoj godini. Za opozicione stranke je potpuno neprihvatljivo da HDZ i SNSD, zbog situacije u kojoj su evidentno izgubili kontrolu nad Središnjim izbornim povjerenstvom BiH, uvjetuju i taocima drže građane Bosne i Hercegovine osporavanjem usvajanja budžeta. Mi nećemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se SDA, SNSD i HDZ kriju iza svojih navodnih sporazuma, koji ne vrijede ni 24 sata od slavodobitnog proglašavanja, tražeći opravdanje kako da se izbori ne održe. Mi, u SDP-u, NS-u, NIP-u, Platformi za progres, NBL-u, HS-u i NB-u, smo čvrsto opredijeljeni da iskoristimo sva demokratska sredstva kako bi spriječili namjeru vladajućih stranaka da spriječe održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini'', navodi se.

U priopćenju stoji kako su jednoglasni u namjeri da neće dopustiti da vladajući iskoriste stanje pandemije i navodnu brigu za zdravlje građana kako bi umrtvili i spriječili opoziciju da jasno artikulira nezadovoljstvo građana, uključujući i organiziranje mirnih prosvjeda u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

''Pri tome smo opredijeljeni da jedinstveni prosvjedi opozicije budu organizirani uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite i zakonskih propisa.  S našim stavovima upoznat ćemo i predstavnike međunarodne zajednice koji, svjesno ili nesvjesno, u posljednje vrijeme pomažu vladajućim strankama da nam nameću standarde koji ne vrijede nigdje u demokratskom svijetu. Kako i koliko vrijede navodni festivali demokracije vidjeli smo samo 24 sata nakon posljednjeg sastanka u Lukavici'', navedeno je u priopćenju u kojem se dodaje kako od njih očekuju ''umjesto ispraznih dogovora, da preuzmu aktivniju ulogu u omogućavanju održavanja fer i poštenih lokalnih izbora, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces''.

Naveli su kako će koordiniran rad opozicije na artikuliranju stavova nastaviti ubuduće uz otvorenu mogućnost da im se pridruže i druge opozicijske političke stranke iz cijele Bosne i Hercegovine, ''pod uvjetom da ne dijele vlast sa SDA, HDZ, SNSD i Demokratskom frontom na bilo kojoj razini''.

''Ujedinjeni smo oko potrebe da omogućimo građanima Bosne i Hercegovine osnovno ljudsko pravo da biraju i budu birani, ne ističući svoje uske političke interese, već upravo jedan zajednički koji se ogleda u napretku Bosne i Hercegovine na svim poljima'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close