Sve je na međunarodnoj zajednici

Opozicija iz Federacije traži deblokadu države i daje podršku Schmidtu

Sastanak opozicije iz Federacije održan je u zanimljivom formatu i bez rješenja za deblokadu države.
Vijesti / Politika | 10. 11. 2021. u 22:06 Bljesak.info
ikšić: Deblokirati rad institucija BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak opozicije iz Federacije održan je u zanimljivom formatu i bez rješenja za deblokadu države.

Ne može se, kažu, ništa ni zbog naših propisa, ali kada jednom institucije budu odblokirane, jasni su u svojim zahtjevima.

Iako sa oko 450 tisuća glasača, opozicija iz Federacije, priznaju, bez konkretnih je mogućnosti djelovanja u trenutnoj političkoj krizi. Sve je na međunarodnoj zajednici.

Foto: Fena / Opozicija iz Federacije traži deblokadu države

“Jedini koji ima sredstva prinude, jedini može da djeluje u ovom trenutku, i na osnovu naših propisa i na osnovu sporazuma, jesu predstavnici međunarodne zajednice i visoki predstavnik. Zbog toga smo se upravo fokusirali i dali njemu podršku. Evo, ne mora sankcije, ali dali smo mu podršku da učini sve što je u njegovoj mogućnosti da odblokira rad institucija i da priču vrati u Parlament BiH”, kazao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Sastanku, koji je organiziran na inicijativu SDP-a, osim predstavnika opozicije, nazočio je i Fahrudin Radončić, koji je dio vlasti na nivou FBiH: “Mislim da druga dva člana, da budem veoma strog, nisu kapacitirana iz različitih razloga da odgovore gospodinu Dodiku. Gospodin Komšić je u situaciji u kakvoj jeste, a gospodin Džaferović je aparatčik gospodina Izetbegovića i mi danas imamo veoma lošu situaciju po BiH, da ne kažem za nas Bošnjake”.

Zbog svega su usuglasili osam zaključaka, kojim traže deblokadu države, usvajanje prvo tehničkih izmjena Izbornog zakona u državnom parlamentu, a nakon toga usvajanje izmjena Ustava BiH u skladu sa presudama Europskog suda za ljudska prava.

Foto: Fena / Opozicija iz Federacije traži deblokadu države

U vladajuće stranke, vjerojatno samo one na državnom nivou, kažu, nemaju povjerenja.

“Ne bi bilo prvi put da nas lažu, da nas prevare, da ispadnemo naivni. Ključ je da prvo tražimo izmjene koje će jamčiti fer i poštene izbore pa kakvo god bude izborno rješenje kasnije”, dodao je Nikšić.

Prvo žele garanciju da će biti do glasača, a ne do brojača pa se može o svemu drugom pričati. Za one druge, političke izmjene Izbornog zakona - ne žele biti alibi.

Kopirati
Drag cursor here to close