Tko je za?

Opet šamaranje: SDA optužuje HDZ da je zaustavila pregovore o Mostaru

U priopćenju se navodi kako je jedini prijedlog SDA bio i ostao da se promjena izbornih pravila usuglasi s izmjenom gradskog Statuta…
Vijesti / Politika | 01. 10. 2019. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jako su dobro poznati razlozi nepostizanja političkog dogovora oko modela održavanja lokalnih izbora u Mostaru'', priopćio je Gradski odbor SDA Mostar.

Mostarska SDA navodi kako sve stranke, pa tako i HDZ BiH, želi podsjetiti da nije postignut općeprihvatljiv dogovor o izbornom modelu u Mostaru, te da su samo usuglašena dva moguća izborna modela.

''To bi posebno trebali znati u mostarskom odboru HDZ-a BiH, jer upravo ova stranka nije zakazala svojevremeni nastavak pregovora parlamentarnih političkih stranaka o izbornom modelu u Mostaru. Mostarska SDA je u više navrata izrazila spremnost za postizanje kompromisnog rješenja, ali nažalost takvi prijedlozi nisu naišli na plodno tlo, posebno kada je u pitanju HDZ BiH'', navodi ova stranka.

Vrhunsko političko pitanje

U priopćenju se navodi kako je jedini prijedlog SDA bio i ostao da se promjena izbornih pravila usuglasi s izmjenom gradskog Statuta, ''kao jedino logično i zakonito rješenje''.

''Neusklađenost ova dva akta dovela bi do problema u stvarnom životu, te je veliko pitanje bi li Mostar na taj način uopće izašao iz političke krize. Zato smo u Rezoluciji 7. Kongresa SDA usvojili da se kroz Zakon o Gradu Mostaru riješi ovo pitanje. SDA Mostara zato predlaže ničim uvjetovan nastavak političkih pregovora o Mostaru, uz uvažavanje prethodno usuglašenih principa, koji su prihvatljivi za sve i koji ne prejudiciraju druga rješenja'', navodi ova stranka.

Dodaje se kako je pronalazak rješenja za Grad Mostar prije svega vrhunsko političko pitanje, oko koga treba biti postignuto političko rješenje, bazirano na općeprihvatljivim modelima i jednakopravnosti građana i naroda u Gradu Mostaru.

''Svako moguće 'prebijanje preko koljena' mostarske političke krize moglo bi dovesti dugoročno do još težih posljedica za grad i njegove stanovnike'', navela je SDA.

Ratovi stranaka

S druge strane, mostarski HDZ BiH je priopćio kako su pregovori u Gradskoj vijećnici Mostara na kojima su sudjelovali predstavnici devet političkih stranaka iz PS BiH rezultirali usvajanjem dva modela provedbe Odluke Ustavnoga suda BiH vezane za izborna pravila za Mostar. Navode kako je od veljače do lipnja 2018. ''ostvaren veliki napredak u pregovorima zahvaljujući angažmanu i konstruktivnom pristupu Gradskog odbora HDZ BiH Mostar.

''Sve svoje argumente bazirali smo isključivo na dosljednoj provedbi Odluke Ustavnoga suda i inzistiranju na zakonski utemeljenim prijedlozima. U konačnici je to rezultiralo načelnim međustranačkim dogovorom o dva prihvatljiva izborna modela za Mostar. Uz pomoć pravnih stručnjaka otklonili smo dotadašnju stigmu kako je riječ o 'gradu slučaju' i to na način da se s predstavnicima političkih stranaka razgovaralo isključivo o konkretnim pravnim argumentima, racionalnim, pravednim i matematički ispravnim modelima novih izbornih pravila za Mostar, kazali su iz GO HDZ BiH'', naveli su iz mostarskog ogranka.

Istodobno, ''rat'' se vodi i na višoj, kantonalnoj razini gdje SDA i HDZ BiH ratuju oko toga tko sprječava kredite za mostarske bolnice.

Kopirati
Drag cursor here to close