HDZ BiH

Održan video sastanak dužnosnika HDZ-a BiH s državne razine

Sve mora biti usmjereno na oživljavanje posrnulog gospodarstva
Vijesti / Politika | 03. 04. 2020. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović održao je danas video sastanak koordinacije s dužnosnicima HDZ-a BiH zakonodavne i izvršne vlasti državne razine u Bosni i Hercegovini'', navodi se u priopćenju iz ove stranke.

Dodaju kako se tijekom sastanka razgovaralo o trenutnoj zdravstvenoj situaciji nastaloj uslijed širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini i svijetu. Komentirane su mjere koje se donose pri zdravstvenoj zaštiti svih stanovnika. Istaknut je značaj dobre suradnje i koordinacije svih institucija u Bosni i Hercegovini pri donošenju planiranih mjera zaštite zdravstvenog sustava a potom i gospodarstva.

''Ekonomski plan oporavka, mora biti prioritet, istaknuto je na video sastanku, na kome je analizirana mogućnost pomoći i solidarnosti Europske unije i međunarodnih institucija koje su uslijed pojave pandemije koronavirusa, planirale programe pomoći za stabilno održavanje financijskog sustava'', navodi se nadalje u priopćenju.

Navedeno je kako ''niti jedan dio gospodarskog sustava neće biti pošteđen od negativnih utjecaja ove krize'', zato su iz HDZ-a poručili da je potrebno krenuti s konkretim mjerama i planom oporavka kako bi se ubrzano riješio ovaj problem.

''Predložene mjere moraju podrazumjevati visok stupanj svijesti o trenutku u kome se trenutno nalazimo, sve mora biti usmjereno na oživljavanje posrnulog gospodarstva. Također, naglašeno je kako se mora biti u svakodnevnoj komunikaciji s ljudima na terenu, kao i gospodarstvenicima te slušati njihove prijedloge i zamolbe, a onda u koordinaciji donositi određene mjere.

Plan oporavka mora biti sveobuhvatan te sadržavati konkretene mjere pomoći malim obrtima, malim, srednjim i velikim preduzećima, te je potrebno uskladiti i zakonske smjernice i odluke kako bi se u punini oživjelo gospodarstvo nakon krize. Ključno je ublažiti posljedice pada javnih prihoda, održati fiskalnu stabilnost Bosne i Hercegovine te povećati potpore gospodarstvu, oblasti zdravstva i socijalna davanja zaključeno je.'', navodi se u pripćenju.

Foto: HDZ BiH / Sudionici sastanka

Dužnosnici HDZ-a BiH pozvali su na poštivanje odluka nadležnih institucija kao i preporuka zdravstvenih organizacija, usmjerenih bržem oporavaku od pandemije koronavirusa. Svi dužnosnici sukladno svojim pozicijama djelovanja pri izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti u Bosni i Hercegovini, sa svih razina, pozvani su na odgovornost i brigu o svim stanovnicima na prostoru Bosne i Hercegovine.

Iz rasprave na sastanku kada je u pitanju funkcioniranje zakonodavne vlasti, izneseni su jasni stavovi. Rad Parlamentarne skupštine BiH, kao najvišeg zakonodavnog tijela, naglašeno je, definiran je Ustavom BiH, zakonima i Poslovnikom. Dužnosnici HDZ-a BiH su spremni raditi uz konkretne prijedloge, mjere i aktivnosti od strane Vijeća ministara, kao i odgovoriti svim zadaćama u skladu s Ustavom i nadležnostima koje propisuje Ustav i u skladu s Poslovničkim procedurama, zaključeno je na ovome online sastanku.

Kopirati
Drag cursor here to close