Sastanak kod Bukvarevića

Oko 16.000 branitelja pokrenulo zahtjev za egzistencijalnu naknadu

Za sve branitelje koji ostvare pravo na egzistencijalnu naknadu po federalnom Zakonu i kojima do 30. u svakom mjesecu bude okončana procedura i budu stavljeni na isplatu, naknada će biti isplaćena do 10. u sljedećem mjesecu.
Vijesti / Politika | 22. 10. 2019. u 15:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Oko 16.000 branitelja pokrenulo je proceduru kod prvostupanjskih organa, općinskih službi za boračko-invalidsku zaštitu, za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu.

Istaknuto je to na današnjem sastanku Radne grupe kojim je predsjedavao federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević u vezi implementacije federalnog Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Na sastanku je prezentirana i statistika dosadašnjeg stanja te presjeci stanja na terenu, koliko branitelja je pokrenulo proceduru za ostvarivanje ovog prava te koliki broj žalbi na prvostupanjska rješenja je pristigao u Federalno ministarstvo kao drugostupanjskom organu.

Za sve branitelje koji ostvare pravo na egzistencijalnu naknadu po federalnom Zakonu i kojima do 30. u svakom mjesecu bude okončana procedura i budu stavljeni na isplatu, naknada će biti isplaćena do 10. u sljedećem mjesecu, kada se isplaćuju i druge naknade boračkoj populaciji iz federalnog proračuna, uključujući i retroaktivnu isplatu za razdoblje koje je naveden u rješenju prvostupanjskog organa.

S tim u vezi pomoćnici ministra su izvijestili prisutne da sve aktivnosti idu prema planu i da se svi zahtjevi rješavaju bez većih poteškoća, ali je upućen apel službama boračko-invalidske zaštite da ubrzaju procedure i učine sve napore da bi branitelji što prije dobili konačna rješenja i bili stavljeni na isplatu.

Članovi Radne grupe su donijeli i određene zaključke, a među njima su oni koji se odnose na urgenciju prema Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku vezano za izmjene i dopune Zakona o MIO.

Također, zaključeno je i da Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine što prije treba staviti na dnevni red Zakon o boračkim udruženjima koji je odobren u Zastupničkom domu, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close