Sporni natječaj

OHR pozvao Bevandu na poštivanje zakona

"Sramotno je i neprihvatljivo da kvalificirani kandidati srpske nacionalnosti ne mogu biti imenovani", poručili su iz OHR-a.
Vijesti / Politika | 14. 07. 2021. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije koji je okončan prošlog tjedna na radna mjesta za administraciju primljeno je 26 osoba, a među njima nijedan Srbin.

Ministar Slađan Bevanda otvoreno kaže da MUP funkcionira po principu da, ako u redovima policije nedostaje Hrvat, primit će se Hrvat, ili ako se umirovi Bošnjak, naslijedit će ga Bošnjak.

Naglasio je kako ni na jedno srpsko mjesto nije primljen netko drugi i kako se radi o nepisanim pravilima koja vrijede već 25 godina. Zakon o nacionalnoj zastupljenosti nije ispoštovan, a zbog svega su nezadovoljni u redovima SDA.

Disbalans broja zaposlenih

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a i predsjednik Glavnog odbora SDA Šerif Špago ističe da se pojavio i disbalans u odnosu broja zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u redovima MUP-a.

"Nažalost, ministar i u ovom dijelu gdje ne treba komesar, gdje prima civile u MUP, namještenike i državne službenike, ne vodi računa i ne gleda da već ima disbalans i na zaposlene iz reda bošnjačkog naroda. Umjesto da on kao odgovorna osoba napravi iskorak i u konkursima pokuša ispraviti disbalans, on pravi još veći, tamo gdje je nadležan on, a ne komesar. Najodgovorniji za ovakvo stanje je ministar. Došao je na tu poziciju 2014. i od tada stanje u organima reda ide nagore, od imenovanja komesara i urgiranja kod tadašnjeg Neovisnog odbora da mimo Vlade postupe i imenuju komesara. Ne mogu odgovornost prebacivati na druge", smatra Špago.

Priča kome pripada odgovornost za loše stanje u MUP-u vuče se već godinama, a glavni akteri dolaze iz SDA i HDZ-a, prenosi Oslobođenje

Od uzajamnih optužbi slabo ko ima koristi, jer sve ove godine još se nije našao zajednički jezik, pa tako ni rješenje za policiju.

Problem cijele BiH 

Špago navodi i kako upošljavanje povratničkog stanovništva nije problem samo jedne županije već cijele BiH i kako ga treba rješavati na višim razinama.

Predsjednik GO SNSD-a i gradski vijećnik Velibor Milivojević ovakvo ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti ocijenio je zabrinjavajućim.

"Na meni je da izrazim žaljenje, ali i zabrinutost, što se sa nekom ranijom politikom nastavilo i što, nažalost, ovim natječajem nije nimalo poboljšana nacionalna struktura u županijskim ministarstvima. Ja bih podsjetio da u kompletnoj županijskoj Vladi i ministarstvima imamo svega zaposlenih 15 Srba. Nadao sam se da će se s ovim natječajem, jer sam siguran da je bilo kandidata, poboljšati ta nacionalna struktura zaposlenih, ali nažalost nije", poručio je Milivojević.

OHR poziva Bevandu na odgovornost 

Sindikat policije nije želio komentirati nova imenovanja u MUP-u HNŽ-a jer natječaj još nije objavljen. Poručuju da svakako nisu zadovoljni radom ministra, uz napomenu da ni Bevanda nije jedini krivac.

"Nismo zadovoljni što se tiče kompletnog stanja našeg ministarstva. Uvijek kad tražimo rješavanje bilo kakvog problema, sve se svodi na politiku. Ne možemo optuživati jednog ministra na konto svega drugoga, znači kompletna politika što se tiče cijele županije stopirana je", ističe predsjednik Sindikata Nail Balić.

Ured visokog predstavnika u BiH poziva ministra Bevandu na poštivanje zakona.

"Ovakve aktivnosti mogu i trebaju biti prevenirane dosljednom primjenom i poštivanjem relevantnih zakonskih odredbi. Sramotno je i neprihvatljivo da kvalificirani kandidati srpske nacionalnosti ne mogu biti imenovani. Još nedavno se razgovaralo o tome da se Srbima u Županiji omogući jednak status konstitutivnog naroda u Ustavu Županije. Ovo je odlična prilika da se ta jednakopravnost provede u praksi", poručili su iz OHR-a.

Slična poruka stiže i iz Ambasade SAD-a u BiH: "Zapošljavanje u javnom sektoru uvijek treba biti u skladu sa zakonom poštujući sve propise".

Kopirati
Drag cursor here to close