Četiri istovjetna primjerka

OHR: Postoji samo jedan Daytonski sporazum

''To što je sporazum potpisan na četiri različita jezika ne znači da postoje različiti primjerci sa različitim sadržajem. Ne postoje'', kažu iz OHR-a.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2017. u 17:45 Bljesak.info
Kopirati

''Postoji samo jedan Daytonski mirovni sporazum, potpisan u Parizu, sa istim sadržajem koji je svim stranama poznat još od 1995. godine, neovisno o tome što postoji više fizičkih primjeraka Sporazuma", rečeno je za N1 u OHR-u.

Na upit N1 televizije Uredu Visokog predstavnika OHR-a u BiH kako komentira pronalazak originalnog Daytonskog mirovnog sporazuma na Palama, stigao je odgovor koji N1 prenosi u cijelini:

"Opći okvirni sporazum za mir potpisale su tadašnja Republika BiH, Republika Hrvatska i tadašnja Savezna Republika Jugoslavija na bosanskom, hrvatskom, engleskom i srpskom jeziku, od kojih je svaka jezična verzija jednako autentična.

To što je sporazum potpisan na četiri različita jezika ne znači da postoje različiti primjerci sa različitim sadržajem. Ne postoje. OHR nije imao uvid u dokument koji je navodno zaplijenio MUP RS, niti dokument koji je navodno pronađen u zgradi Predsjedništva BiH.

Nadalje, iako je Opći okvirni sporazum za mir potpisan na četiri jezika, pripadajući aneksi Sporazuma, uključujući i Ustav BiH, sačinjeni su samo na engleskom.

Postignut je poseban sporazum koji definira proceduru za sčužbeno prevođenje aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir. Nažalost, zbog nemogućnosti bosanskohercegovačkih vlasti da ustanove verziju na bosanskom jeziku, ovaj sporazum nikada nije proveden. Zbog toga je verzija aneksa na engleskom jeziku i dalje jedina službena verzija.

Dakle, postoji samo jedan Daytonski mirovni sporazum, potpisan u Parizu, sa istim sadržajem koji je svim stranama poznat još od 1995. godine, neovisno o tome što postoji više fizičkih primjeraka Sporazuma", navodi se u odgovoru.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.